Czy to możliwe, że zupa pochodzenia francuskiego jest w stanie skraść polskie serca? Tak! Zupa cebulowa to prosta w wykonaniu i delikatna w smaku potrawa, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Jesteś ciekaw dlaczego? Wypróbuj przepis na pyszną zupę z cebuli!

Przede wszystkim dobrej jakości składniki!

Zupa cebulowa jest świetnym pomysłem na obiad. Istotną rzeczą podczas jej przyrządzania jest dobór odpowiednich produktów. Należy zwrócić szczególną uwagę na m.in. jakość cebuli, która powinna być twarda, świeża i bez uszkodzeń. Dzięki temu zupa cebulowa będzie idealna. Zasada jest prosta, im lepsze i bardziej aromatyczne składniki, tym zupa będzie zdecydowanie wykwintniejsza!

Jaka odmiana cebuli będzie najlepsza do zupy?

Gatunek cebuli nie odgrywa większej roli, ponieważ po karmelizowaniu różnica w smaku jest mało wyczuwalna. Najczęściej do zupy cebulowej używa się odmiany żółtej. Cebula powinna być podsmażana na maśle, ponieważ ułatwia ono karmelizację i podbija smak dania. Można wspomóc się łyżką dobrej oliwy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chodzi o dobór wina, jest to kwestia gustu. W tradycyjnej zupie cebulowej stosuje się zazwyczaj białe, wytrawne wino o dość wysokiej kwasowości. Kolejnym istotnym składnikiem, który wpływa na smak dania jest gatunek sera. Jaki rodzaj sprawdza się najlepiej? Najbardziej aromatyczną i intensywną w smaku zupę otrzymamy, dodając do niej ser odmiany gruyère lub appenzeller.

Tradycyjna francuska zupa cebulowa – jakich produktów potrzebujesz?

Składniki:

Czas przygotowania

60 min minut

Liczba osób

6

Cebulę pokrój w cieniutkie piórka i wrzuć na roztopione masło. Karmelizuj na bardzo małym ogniu ok. 30-40 min. Kiedy nabierze głębokiej złocistej barwy, dodaj wino i podgrzewaj, aż do całkowitego odparowania płynu. Następnie zalej całość gorącym bulionem, dopraw do smaku i gotuj jeszcze ok. 15-20 min. Po tym czasie rozlej zupę do małych, żaroodpornych naczyń. Na wierzchu ułóż po dwie grzanki ziołowe i posyp wszystko odrobiną startego sera. Tak przygotowaną zupę wstaw do piekarnika na 10 min. Po tym czasie zupę można serwować!

Jak zrobić kremową zupę z cebuli?

Zupa cebulowa smakuje doskonale również w postaci kremu. Receptura jest niemal identyczna, jak w przypadku wersji tradycyjnej. Wystarczy mała modyfikacja, która sprawi, że zupa nabierze pożądanej aksamitności – można zmiksować zupę przed zapiekaniem. Krem będzie zdecydowanie lepszy, jeśli pod koniec karmelizowania cebuli dodasz do niej łyżkę mąki pszennej, która zagęści całość, a do gotującego bulionu wrzucisz odrobinę startego sera. Po wyjęciu z piekarnika otrzymasz kremową, sycącą zupę pod chrupiącą, aromatyczną, serową skorupką.

Prosty przepis na aromatyczną zupę z cebuli

Jeśli chcesz zjeść pyszną, a do tego prostą w wykonaniu zupę cebulową – użyj gotowej Zupy cebulowej Jak u Mamy WINIARY. Wystarczy, że do 500 ml zimnej wody dodasz zawartość opakowania i całość będziesz gotować przez ok. 12 min. Nie musisz martwić się o doprawianie zupy, ponieważ w jej składzie znajduje się starannie skomponowana mieszanka przypraw. Zupa zawiera także odpowiednią ilość gotowej, zasmażanej cebulki, dzięki czemu nie wylejesz ani jednej łzy przy jej krojeniu! Danie podaj z chrupiącymi grzankami, startym serem oraz aromatycznymi ziołami.

Nie musisz martwić się o doprawianie zupy, ponieważ w jej składzie znajduje się starannie skomponowana mieszanka przypraw.

Jak wykonać zupę cebulową bez wina?

Zupa z cebuli to świetny pomysł na obiad, również bez dodatku alkoholu. Jak go wykonać? To proste – wino zastąp bulionem. W ten sposób otrzymasz pyszny odpowiednik tradycyjnej zupy cebulowej w łagodniejszej wersji. Propozycja ta jest idealna dla osób, które unikają alkoholu w diecie. Możesz również odparować nadmiar bulionu, dzięki czemu zupa będzie bardziej esencjonalna.

Smacznego!