Dieta bezglutenowa wcale nie wymaga od nas tak wielu wyrzeczeń. Bez glutenu oznacza bez zbóż i o tym głównie należy pamiętać przygotowując posiłki. Początki mogą wydawać się trudne, ale to tylko pozory.

W sklepach jest dużo dostępnych zamienników standardowej mąki pszennej, które równie dobrze sprawdzają się przy wypiekach i przygotowywaniu dań bezglutenowych. Dla początkujących polecam, aby wybierać gotowe mieszanki bezglutenowe. Jest wiele firm i wiele rodzajów mieszanek np. do ciast, makaronów, bułek i chlebów. Kupując gotową kompozycję mamy pewność, że ciasto upiecze się i nie opadnie, a pierogi będą się ładnie zlepiać. Osobom zaawansowanym w kuchni bezglutenowej jest już nieco łatwiej i łączenie różnego rodzaju mąki nie dostarcza problemów, a dania wychodzą wyjątkowo smaczne. Mąka kokosowa, migdałowa, kasztanowa czy z ciecierzycy nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale też sprawia, że potrawy zyskują zupełnie inny smak – moim zdaniem lepszy, dlatego warto je wypróbować.

W mojej kuchni przeważają proste i szybkie przepisy, które są dla każdego, nawet dla osób nie stosujących diety bezglutenowej. Kilka pomysłów przedstawiam Wam poniżej:

1. PLACKI Z BATATÓW ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM

  • 200-250 g batatów
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (uniwersalnej)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka łyżek oleju do smażenia + sól do smaku

Bataty i marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do wysokiej miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do batatów. Dokładam płatki owsiane, mąkę, jajka, sodę, przyprawy i całość bardzo dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę placuszki na złoty kolor, po kilka minut na każdej stronie na średnim ogniu. Podaję ze śmietaną z dodatkiem soli i koperku.

2. NALEŚNIKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera przez 2-3 minuty, aż będą sztywne, następnie dodaję żółtka. Później dodaję mleko, sodę, mąkę, sól i ksylitol. Zmniejszam obroty miksera i mieszam masę, aż do wyraźnego zniknięcia grudek mąki. Na koniec wlewam łyżkę oleju i odstawiam ciasto na 20-30 minut.
Rozgrzewam patelnię i wlewam odrobinę oleju. Smażę naleśniki z obu stron. Ciepłe nadziewam serem, dżemem lub kremem czekoladowym.

3. CIASTECZKA KRUCHE-MACZKI ORZECHOWE

  • 250 g masła
  • 60 g cukru z agawy (lub ksylitol)
  • 340 g mąki BG do ciast (np. Mix Schar C)
  • 70 g orzeszków pinii (lub innych – jeśli są duże, należy je posiekać)
  • 60 g suchego maku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło musi być miękkie – ubijam je przy pomocy miksera dodając po kilku minutach cukier z agawy. Nie przerywając miksowania, dodaję mąkę z sodą, a następnie mak i dobrze mieszam. Następnie przy pomocy już łyżki mieszam razem z orzeszkami pinii. Z gotowego ciasta przygotowuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam ręką i układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasteczka dekoruję dodatkowo orzechami na wierzchu. Piekę w 180 stopniach bez termoobiegu przez 18-22 minuty. Po wyjęciu ciasteczka zostawiam do wystudzenia.

Jak widzicie, przepisy nie są trudne i w mig można przygotować coś naprawdę pysznego. Zachęcam Was do eksperymentowania i poznawania nowych smaków. Znacie inne, smakowite przepisy na dania bezglutenowe, które nie znalazły się w tym wpisie? Podzielcie się w komentarzu!