Dieta bezglutenowa wcale nie wymaga od nas tak wielu wyrzeczeń. Bez glutenu oznacza bez zbóż i o tym głównie należy pamiętać przygotowując posiłki. Początki mogą wydawać się trudne, ale to tylko pozory.
W sklepach jest dużo dostępnych zamienników standardowej mąki pszennej, które równie dobrze sprawdzają się przy wypiekach i przygotowywaniu dań bezglutenowych. Dla początkujących polecam, aby wybierać gotowe mieszanki bezglutenowe. Jest wiele firm i wiele rodzajów mieszanek np. do ciast, makaronów, bułek i chlebów. Kupując gotową kompozycję mamy pewność, że ciasto upiecze się i nie opadnie, a pierogi będą się ładnie zlepiać. Osobom zaawansowanym w kuchni bezglutenowej jest już nieco łatwiej i łączenie różnego rodzaju mąki nie dostarcza problemów, a dania wychodzą wyjątkowo smaczne. Mąka kokosowa, migdałowa, kasztanowa czy z ciecierzycy nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale też sprawia, że potrawy zyskują zupełnie inny smak – moim zdaniem lepszy, dlatego warto je wypróbować.
W mojej kuchni przeważają proste i szybkie przepisy, które są dla każdego, nawet dla osób nie stosujących diety bezglutenowej. Kilka pomysłów przedstawiam Wam poniżej:
1. PLACKI Z BATATÓW ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM
- 200-250 g batatów
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1/2 cebuli czosnkowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (uniwersalnej)
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- kilka łyżek oleju do smażenia + sól do smaku
Bataty i marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do wysokiej miski. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do batatów. Dokładam płatki owsiane, mąkę, jajka, sodę, przyprawy i całość bardzo dokładnie mieszam. Olej rozgrzewam na patelni i smażę placuszki na złoty kolor, po kilka minut na każdej stronie na średnim ogniu. Podaję ze śmietaną z dodatkiem soli i koperku.
2. NALEŚNIKI Z MĄKI Z CIECIERZYCY
Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera przez 2-3 minuty, aż będą sztywne, następnie dodaję żółtka. Później dodaję mleko, sodę, mąkę, sól i ksylitol. Zmniejszam obroty miksera i mieszam masę, aż do wyraźnego zniknięcia grudek mąki. Na koniec wlewam łyżkę oleju i odstawiam ciasto na 20-30 minut.
Rozgrzewam patelnię i wlewam odrobinę oleju. Smażę naleśniki z obu stron. Ciepłe nadziewam serem, dżemem lub kremem czekoladowym.
3. CIASTECZKA KRUCHE-MACZKI ORZECHOWE
- 250 g masła
- 60 g cukru z agawy (lub ksylitol)
- 340 g mąki BG do ciast (np. Mix Schar C)
- 70 g orzeszków pinii (lub innych – jeśli są duże, należy je posiekać)
- 60 g suchego maku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło musi być miękkie – ubijam je przy pomocy miksera dodając po kilku minutach cukier z agawy. Nie przerywając miksowania, dodaję mąkę z sodą, a następnie mak i dobrze mieszam. Następnie przy pomocy już łyżki mieszam razem z orzeszkami pinii. Z gotowego ciasta przygotowuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam ręką i układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasteczka dekoruję dodatkowo orzechami na wierzchu. Piekę w 180 stopniach bez termoobiegu przez 18-22 minuty. Po wyjęciu ciasteczka zostawiam do wystudzenia.
Jak widzicie, przepisy nie są trudne i w mig można przygotować coś naprawdę pysznego. Zachęcam Was do eksperymentowania i poznawania nowych smaków. Znacie inne, smakowite przepisy na dania bezglutenowe, które nie znalazły się w tym wpisie? Podzielcie się w komentarzu!