Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka
Kwas askorbowy, bo tak nazywa się znana nam wszystkim witamina C, to pochodna glukozy. Ma bardzo duże znaczenie dla organizmu – od wzmocnienia odporności na choroby, poprzez wpływ na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, po regulację poziomu cholesterolu i walkę z wolnymi rodnikami. Dlatego tak ważne jest dostarczanie tej witaminy przez cały rok – najlepiej oczywiście w postaci warzyw i owoców.
Co z tego wynika dla nas?
Odpowiednia ilość witaminy C w organizmie zapewni lepsze gojenie się ran i złamań, ochroni przed powstawaniem krwotoków, zahamuje tworzenie się sińców, podniesie odporność na zakażenia oraz uszkodzenia. A jeśli już przytrafi nam się jakieś zakażenie, to dzięki witaminie C szybciej wrócimy do zdrowia.
Wielką zaletą witaminy C jest to, że pozwala zwiększyć odporność na choroby, także w okresach dużego wysiłku fizycznego. Nie należy jednak sądzić, że codzienne zażywanie tabletek uwolni nas od wszelkich chorób. Ale z całą pewnością szybciej zwalczymy infekcje i lepiej zniesiemy dolegliwości z tym związane. Dzieje się tak dlatego, że witamina C aktywizuje system immunologiczny, który zwalcza atakujące nas mikroorganizmy, a poza tym podnosi ilość substancji (interferonu), która ma działanie antywirusowe.
Ponadto kwas askorbowy jest przeciwutleniaczem, który chroni krew i inne płyny ustrojowe przed wolnymi rodnikami tlenu. Chroni to organizm m.in. przed zmianami nowotworowymi, przed rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu. Obniża także poziom „złego" cholesterolu, podnosząc ilość „dobrego" cholesterolu. Zapobiega miażdżycy i chorobie wieńcowej. Witamina C obniża również ciśnienie krwi, jest więc często stosowana podczas leczenia nadciśnienia.
Co ważne – witamina C ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Kiedy funkcjonujemy w stanie ciągłego napięcia lub stresu, witamina C jest wydalana z organizmu, dlatego tak ważne jest uzupełnianie tego ważnego składnika diety.
Poza tym od ilości tej witaminy w organizmie zależy nasza wydolność, spokojny sen, koncentracja, zdolność pokonywania stresów i stanów depresyjnych oraz nastawienie do życia. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 60 mg.
Skutki niedoboru witaminy C:
- szkorbut
- samoistne krwawienia
- uszkodzenia naczyń krwionośnych
- krwawe wybroczyny
- złe gojenie i odnawianie się ran
- rozpulchnienie dziąseł
- zmiany w zębach (np. zgorzel)
- bolesność stawów i mięśni
- obrzęki kończyn
- utrata apetytu
- obniżenie wydolności fizycznej
- depresja
- osteoporoza niedobarwliwa
- nadczynność tarczycy
- zaburzenia neurologiczne
- wtórne infekcje
- schorzenia żołądka
- zapalenie błony śluzowej
Skutki nadmiaru witaminy C:
Kwas askorbinowy przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, a u osób mających problemy z nerkami przyspieszać tworzenie się kamieni nerkowych.
Źródła witaminy C (w mg):
- Porzeczka czarna 183
- Papryka czerwona 144
- Brukselka 94
- Papryka zielona 91
- Kalafior 69
- Szpinak 68
- Truskawki 66
- Poziomki 60
- Kiwi 59
- Cytryny 50
- Pomarańcze 49
- Porzeczka czerwona 46
- Kapusta czerwona 54
- Kapusta biała 48
- Pomidory 23
- Kapusta kwaszona 16
- Ziemniaki wczesne 16
- Ziemniaki późne 11
- Jabłka 9
- Ogórki 8
- Cebula 6
- Gruszki 5
- Śliwki 5
Dla urody
Dieta bogata w witaminę C opóźnia proces starzenia i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Chroni również skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, witamina C jest składnikiem wielu kremów i środków kosmetycznych, które pojędrniają skórę i zapobiegają jej wiotczeniu.