Najlepsza ze wszystkich kasz, która zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych - kasza bulgur. Nie tylko jest najmniej kaloryczna, ale także zawiera największą ilość błonnika i magnezu ze wszystkich innych kasz.
Dlaczego turecki składnik, powinien być podstawą w Twojej diecie? Dowiesz się tego w dalszej części artykułu.
Często w naszych dietach brakuje różnorodności. Szukamy coraz to ciekawszych potraw, które umilą nam proces odchudzania. Kasza bulgur nie jest nowością w świecie kulinarnym. Mieszkańcy bliskiego wschodu doceniają ją za smak i wartości odżywcze już od 4000 lat – Wytwarzana jest z pszenicy “durum”, która bogata jest w wartości zarówno zdrowotne jak i mineralne. Na naszych półkach sklepowych możemy znaleźć ją w trzech różnych formach: drobnoziarnistej średnioziarnistej oraz gruboziarnistej.
Kaloryczność i makroelementy kaszy bulgur
Kasza bulgur jest idealną opcją dla osób dbających o talie, ponieważ kasza w 100 gramach zawiera tylko 83 kilokalorie. Jeżeli chodzi o makroelementy, znajduje się w niej około 18 gramów węglowodanów, 0.5 grama tłuszczu oraz 3 gramy białka.
Wartości odżywcze
Turecka kasza zawiera szereg cennych i przydatnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka wartości odżywczych, takich jak:
- błonnik – wspiera w znaczącym stopniu przemianę materii, reguluje procesy trawienne, obniża ciśnienie tętnicze krwi, obniża stężenie glukozy oraz zapewnia sytość, która powoduje dłuższy efekt pełnego żołądka,
- magnez – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym. Dodatkowo stanowi budulec dla tkanki kostnej oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi,
- potas – wspiera prawidłową pracę serca, pomaga kontrolować ilość wody w organizmie oraz jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, podobnie jak magnez,
- fosfor – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju. Wpływa na rozwój i funkcjonowanie mięśni, kości i układu nerwowego,
- sód – reguluje ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych oraz wspomaga działanie układu nerwowego i mięśniowego,
- witaminy grupy B – korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Poprawiają kondycję włosów oraz łagodzą bóle głowy.
Jakie potrawy zjesz z kaszą bulgur?
Kasza nie tylko idealnie sprawdzi się w daniach z bliskiego wschodu, ale także w kuchni polskiej. Jedną z przykładowych potraw, przy której możesz ją wykorzystać, są gołąbki. Możesz zastosować ją zamiast ryżu, który zazwyczaj tam się znajduje. No dobrze, a co powiesz na duet, jakim jest kasza bulgur i mięso na gulasz? Gulasz jest jedną z ulubionych potraw Polaków, cieszy się popularnością od wielu lat. Choć nazwa sugeruje nam pochodzenie węgierskie, to tak naprawdę potrawa pochodzi z Polski. Jeżeli zaciekawił Cię ten duet i chcesz go wypróbować, przejdź do naszego artykułu, z którego dowiesz się jakie mięso na gulasz wybrać.
Kasza bulgur, dzięki swojej “ryżowej” konsystencji sprawdzi się świetnie jako dodatek do każdej zupy. Z pewnością jest to zdrowsza i bardziej syta opcja od ryżu. Ostatnią propozycją, którą mamy dla Ciebie jest połączenie kaszy bulgur z rybą. Celem wykonania takiego dania warto zaopatrzyć się w filet z dorsza.
Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Cię do regularnego spożywania kaszy – jest wręcz idealnym fundamentem diety i warto po nią sięgać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dajcie znać, do jakich dań, spożywacie ten pyszny i zdrowy dodatek. Podzielcie się z nami w komentarzach.