Czy jest coś lepszego niż zaczynający się weekend? To chwila, kiedy możemy oderwać się od codziennych obowiązków i chwile odpocząć. Dlatego właśnie ten czas warto celebrować z odpowiednią dawką słodyczy! Już dzisiaj zróbcie pyszny deser, który idealnie starczy Wam na te dni weekendu. A kto wie, może będziecie mieć niespodziewanych gości.
Sernik pistacjowy
Herbatniki pokruszyć i dokładnie zmiksować z masłem (np. w rozdrabniaczu, mini melakserze). Powstałą masą wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm (do mniej więcej połowy).
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę.
Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać śmietankę oraz krem pistacjowy, odkładając wcześniej 1 łyżkę kremu do polewy. Zmiksować całość na jednolitą masę serową.
Wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika. Sernik piec przez ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić.
Polać polewą: w garnuszku umieścić śmietankę oraz odłożony krempistacjowy, mieszać i podgrzewać jednocześnie aż powstanie jednolita masa. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Sernik warto wstawić do lodówki do schłodzenia, aby miał idealną konsystencję.
Ciasto czekoladowe z malinami
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę – najlepiej trzepaczką rózgową.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna). Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać.
Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej następnie ubić do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Krem orzechowy: Ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli (jeśli nie było jej w składzie masła), przez około 1 – 2 minuty, do podwojenia objętości.
Przełożenie: Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.
Podsumowując, weekend to idealny moment, aby pozwolić sobie na chwilę relaksu i dlaczego by nie delektować się wyjątkowymi smakami?