Steki wołowe mają swoich zatwardziałych wielbicieli, którzy są w stanie wiele zapłacić za idealnie przyrządzone mięso. Pamiętaj jednak, że odpowiedni przepis to nie wszystko – potrzebna jest Ci także najwyższej jakości wołowina pełna aromatów. Jak wybrać odpowiedni kawałek wołowiny i jaki rodzaj jest najbardziej polecany? W tym artykule znajdziesz zbiór przydatnych wskazówek.
Pamiętaj – w stekach najważniejsza jest jakość mięsa!
Steki to odpowiednio wybrane, przygotowane i usmażone kawałki wołowiny podawane z różnymi dodatkami. Jeśli chcesz je przygotować samodzielnie, musisz pamiętać, że najważniejszym składnikiem jest w nich wysokiej jakości wołowina, w tym przede wszystkim polędwica lub antrykot.
Chcesz wiedzieć, co odpowiada za niepowtarzalny smak steków serwowanych w najlepszych restauracjach? To najwyższej jakości wołowina pozyskiwana z odpowiednio dobranej rasy bydła mięsnego hodowanego w określonych warunkach. Warto wiedzieć, że tanie mięso pochodzące z hodowli przemysłowych jest zauważalnie mniej smaczne, a także mniej zdrowe od produktów ekologicznych pozyskiwanych od bydła chowanego na pastwiskach i karmionego świeżą trawą.
Wołowina grass-fed – wybór najlepszych szefów kuchni
Wołowina grass-fed, bo tak właśnie nazywa się mięso wołowe pozyskiwane od zwierząt żywionych trawą, uważana jest za najlepszy wybór do dań takich jak steki czy burgery. Chcesz przekonać się, jak smakuje? Zajrzyj do oferty Biotaurus – najlepsza wołowina w Polsce proponowana jest właśnie przez tę rodzinną firmę rolniczą, w której krowy wypasa się na malowniczych zielonych pastwiskach polskiej Warmii.
Zalety wołowiny grass-fed to nie tylko pełnia smaku. Badania potwierdzają, że mięso od krów jedzących trawę ma mniej tłuszczu i kalorii od produktów pozyskiwanych od bydła karmionego paszami zbożowymi. Co więcej, wołowina grass-fed zawiera zauważalnie wyższą zawartość witamin z grupy B, minerałów takich jak żelazo i magnez, a nawet cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Po czym rozpoznać wysokiej jakości wołowinę?
Czym powinna się cechować najwyższej jakości wołowina? Przede wszystkim wyrazistym kolorem w odcieniu czerwieni. Może on być nieco jaśniejszy lub ciemniejszy, jednak powinien być żywy i pozbawiony szarego zabarwienia, które może świadczyć o nieświeżości mięsa.
Świeża wołowina powinna być sprężysta, wilgotna i połyskująca. Kiedy naciśniesz jej powierzchnię palcem, mięso powinno sprawnie wracać do swojego kształtu. Nie powinno być ono suche – świeże kawałki wołowiny są soczyste, z połyskującą powierzchnią i mięsnym, lekko słodkim zapachem.
Jak usmażyć idealne steki?
Zabierasz się za samodzielne przygotowanie steków? Żeby mięso było idealnie wysmażone, miękkie i soczyste, warto pamiętać o kilku zasadach.
- Zanim zaczniesz smażyć mięso, wyjmij je z lodówki i zostaw na jakiś czas, żeby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu będzie się nieco lepiej smażyć, a Ty precyzyjniej odmierzysz potrzebny na to czas.
- Zawsze kładź mięso na mocno rozgrzanej patelni. Dzięki temu nie wchłonie tłuszczu i uwolni wszystkie aromaty podczas smażenia.
- Nie nakłuwaj mięsa, kiedy jest na patelni. Jeśli to zrobisz, wołowina wypuści soki i przed podaniem stanie się sucha.
- Chcesz uniknąć długiego smażenia? Podsmaż steki z obu stron, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, żeby stek był właściwie przyrządzony w środku.
- Możesz posolić mięso na patelni lub w momencie podania. Pamiętaj jednak, by unikać solenia na długo przed przygotowaniem, ponieważ sól spowoduje twardnienie mięsa.