Niesamowicie popularny drink, który kojarzy nam się ze słonecznymi dniami we Włoszech albo z przerwami pomiędzy zjazdami na stokach narciarskich w Alpach? Drink, który został uznany za dziewiąty najlepiej sprzedający się koktajl na świecie w 2019 roku przez ranking Drinks International? Przed Wami Aperol Spritz.
Historia pomarańczowego drinka
Historia tego drinku rozpoczyna się w czasach, gdy nawet jeszcze nie wymyślono Aperolu. Na początku trunek nazywał się po prostu spritz i narodził się na początku XIX wieku podczas wojen napoleońskich. A mówiąc dokładniej – w momencie, gdy wojska austriackie zajęły region Wenecji Euganejskiej. Żołnierze, kupcy, dyplomaci jak i również różni pracownicy austriaccy szybko zaczęli zaznajamiać się w szerokiej gamie lokalnych win. Jednak zawartość alkoholu w tych trunkach była za wysoka, dodatkowo upały tylko potęgowały siłę włoskich win. Z tego powodu przybysze zaczęli prosić miejscowych gospodarzy o pryskanie wina odrobiną wody (po niemiecku spritzen), aby było lżejsze. W taki właśnie sposób narodził się spritz.
Choć wino mogło być punktem wyjścia dla spritza, to przepis ewoluował, najpierw zastępując czystą wodę wersją gazowaną, a następnie stopniowo uzupełniając smaki winem wzmacnianym i likierami.
W 1912 roku bracia Luigi i Silvio Barbieri odziedziczyli wytwórnie likierów swojego ojca, po siedmiu latach od tego wydarzenia zaprezentowali w Padwie słynny alkohol ziołowy, inspirowany francuskim określeniem na aperitif: „Apéro”. Jego receptura do dziś nie jest w pełni znana, ale wiemy, że podstawowymi składnikami są goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar, chinowiec czy wyciąg z ziół. Większe zainteresowanie tym trunkiem rozpoczęło się po II wojnie światowej. W latach 50. powstał przepis na Aperol Spritz i tym samym koktajl stał się hitem we Włoszech, szczególnie wśród młodzieży. Z czasem trunek przedzierał się ze swoją sławą do innych części świata. W 2003 roku Campari Group (włoskie przedsiębiorstwo produkujące alkohole) nabył Aperol i zaczął działania pozycjonowania Aperol Spritz jako „idealny drink na okazje towarzyskie”. Jak można się spodziewać, była to dobra decyzja i obecnie drink jest jedną z tych rzeczy, które najchętniej zamawia się w upalne dni.
W przygotowaniu Aperol Spritz najważniejsze są proporcje, w jakich łączy się składniki.
Przepis na pomarańczowego drinka
Odmierzamy 3 części prosecco i wlewamy do kieliszka. Podobnie robimy z aperolem. Dodajemy go do kieliszka z prosecco i uzupełniamy 25 ml wody mineralnej, najlepiej mocno gazowanej. Na sam koniec dodajemy plasterek pomarańczy, który podbije i wzmocni wrażenia smakowo-aromatowe.
Kiedy już znasz historię tego drinka i wiesz, jak go przyrządzić pozostaje nam życzyć Ci smacznego!