Kuchnia włoska wiąże prostotę z dobrą jakością składników. Takie połączenie sprawia, że jest uwielbiana na całym świecie. Obecnie podróżowanie jest ciężkie, dlatego przenosimy część Włoch na talerz! Poniżej przepis na klasykę - makaron bolognese ze świeżą bazylią.

Co potrzebujesz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 300 g makaronu
  • 20/30 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść świeżej bazylii

Jak przygotować?

  1. Na patelni rozgrzej oliwę. Kiedy uzyska odpowiednią temperaturę, wrzuć pokrojoną cebulę.Cebula powinna lekko się zeszklić — to czas na dodanie posiekanego czosnku. Przesmaż razem przez chwile i dodaj mielone mięso.
  2. Mięso rozgnieć widelcem, dodaj tymianku, sól i pieprz. Kiedy będzie już podsmażone, wrzuć passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z sosem bolognese.
  4. Całość podawaj z listkami świeżej bazylii i startym serem.

Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam nasz przepis na to kultowe danie! My kochamy makarony włoskie i wykorzystujemy je w wielu przepisach. Smacznego!