Kuchnia włoska wiąże prostotę z dobrą jakością składników. Takie połączenie sprawia, że jest uwielbiana na całym świecie. Obecnie podróżowanie jest ciężkie, dlatego przenosimy część Włoch na talerz! Poniżej przepis na klasykę - makaron bolognese ze świeżą bazylią.
Co potrzebujesz:
- 300 g mięsa mielonego
- 300 ml passaty pomidorowej
- 300 g makaronu
- 20/30 g tartego parmezanu lub grana padano
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
Jak przygotować?
- Na patelni rozgrzej oliwę. Kiedy uzyska odpowiednią temperaturę, wrzuć pokrojoną cebulę.Cebula powinna lekko się zeszklić — to czas na dodanie posiekanego czosnku. Przesmaż razem przez chwile i dodaj mielone mięso.
- Mięso rozgnieć widelcem, dodaj tymianku, sól i pieprz. Kiedy będzie już podsmażone, wrzuć passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z sosem bolognese.
Całość podawaj z listkami świeżej bazylii i startym serem.
Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam nasz przepis na to kultowe danie! My kochamy makarony włoskie i wykorzystujemy je w wielu przepisach. Smacznego!