W większości filmów, kiedy przyjrzymy się dokładnie, możemy dostrzec potrawy, które jedzą postacie występujące w danym filmie. W niektórych przypadkach te potrawy wręcz odgrywają kluczowe role w fabule!  Zapraszamy do wspólnego zastanowienia się nad filmami i zastanowienia się, co jedli tam bohaterowie. My mamy dla Was kilka przykładów!

1. Film "Ratatouille”, czyli warzywa prosto z Paryża

Marzycielski szczur Remy marzy o tym, aby zostać szefem kuchni w jednej z ekskluzywnych paryskich restauracji. Postawiony przed trudnym wyborem między oczekiwaniami rodziny a swoim kulinarnym powołaniem, Remy zostaje wplątany w serię nieoczekiwanych wydarzeń. Wspólnie z nowym przyjacielem, Linguinim, rozpoczynają kulinarne wyzwania, które wywracają gastronomiczny świat do góry nogami.

Film „Ratatouille” to kulinarna uczta, a danie główne, czyli klasyczne francuskie ratatouille, możemy przygotować sami w domu. Warzywa pokrojone w cienkie plastry, duszone w pomidorowym sosie z ziołami, z pewnością przeniosą was do kuchni Paryża. 

Składniki:

Czas przygotowania

120 minut

Liczba osób

5

Wszystkie warzywa (bakłażana, cukinię, pomidory, cebulę, paprykę) umyj i pokrój, najlepiej za pomocą krajalnicy. Czosnek i zioła drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Jeśli korzystasz z suszonych ziół, krok siekania oczywiście pomiń. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj lekko oliwą, a następnie układaj w nim plastry warzyw naprzemiennie. Polej ratatuj oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami. 

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Do piekarnika włóż naczynie z warzywami na ratatuj, polanymi aromatyzowaną oliwą. Ratatuj piecz przez około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i lekko się przypieką.

2. "Forest Gump" i kultowe krewetki Bubba Gump

W tej klasycznej produkcji krewetki pojawiają się w różnych postaciach, inspirując widzów do różnych pomysłów na ich przyrządzenie. Jak twierdził sam Bubba: „Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec. Są szaszłyki z krewetek (…), hamburger z krewetkami, kanapka z krewetkami..i to chyba wszystko”. W filmie nie jest dokładnie pokazany sposób przyrządzania krewetek, ale szkoda nie wykorzystać słów Bubby i jego zachwyty do tych owoców morza dlatego zachęcamy do przygotowania pieczonych krewetek z kukurydzą i parmezanem. 

Składniki:

Czas przygotowania

50 minut

Liczba osób

4

Krewetki myjemy i osuszamy. Ewentualne pancerze zostawiamy lub je obieramy (kwestia do wyboru). Wrzucamy je do miseczki i dodajemy sok i skórkę z limonki, starty imbir, suszone płatki chilli i olej arachidowy. Krewetki przyprawiamy dodatkowo solą i kolorowym, świeżo mielonym pieprzem. Owoce morza marynujemy przez minimum 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub oliwę), wrzucamy ziarenka kukurydzy oraz posiekaną papryczkę chilli. Po ok. 2 minutach dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Potrząsamy patelnią i smażymy jeszcze 3 minuty. Kukurydzę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na to wykładamy krewetki odsączone z marynaty.

Łyżkę miękkiego masła mieszamy z posiekanym czosnkiem. Masło czosnkowe wykładamy na krewetki. Całość posypujemy tartym parmezanem (najlepiej świeżo startym) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Krewetki pieczemy przez ok. 5-7 minut w temperaturze 200 stopni.

#3 "Zakochany kundel" i najpopularniejsza scena jedzenia spaghetti

Trump, bezdomny pies, który cieszy się swobodą i niczym się nie przejmuje, w wyniku zbiegu okoliczności spotyka rasową cocker spanielkę Lady. Prawdziwa dama, która do tej pory nie znała innego życia niż to wystawne, staje przed faktem zmiany statusu w hierarchii rodziny. Psy przeżywają wiele przygód, wśród których kultową stała się wspólna kolacja przy wielkim talerzu spaghetti z klopsikami. W romantycznej atmosferze pyszczki psiaków się stykają, gdy Trump i Lady chcą zjeść tę samą nitkę makaronu. 

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

3

Wędzony boczek mielemy w maszynce lub siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy. Natkę pietruszki siekamy. Mozzarellę kroimy na małe kawałki. Oba rodzaje mięsa mielonego przekładamy do miski, dodajemy boczek, czosnek, przyprawy z moździerza i natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy średniej wielkości pulpeciki. Do każdego z nich wkładamy kawałek mozzarelli, po czym delikatnie obtaczamy w mące. Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni, gdy są rumiane. Na koniec odsączamy je na ręczniku papierowym.

Przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Przesmażamy chwilę i zalewamy przecierem pomidorowym. Sos redukujemy na średnim ogniu około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy 50 mililitrów wody. Na koniec doprawiamy łyżeczką cukru. Do sosu wrzucamy mięsne pulpeciki. Podgrzewamy razem przez 5-10 minut. Klopsiki podajemy ze spaghetti, posypujemy kawałkami mozzarelli i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Przygotowanie dań inspirowanych filmami to nie tylko podróż kulinarne, ale także sposób na ponowne przeżycie ulubionych scen. Warto połączyć pasję do gotowania z miłością do kina. Miłego oglądania i smacznego! Chcecie drugą część?