Zdrowo, syto i pysznie. Takie słowa przychodzą na myśl o cukinii z kurczakiem wyjętej prosto z pieca. Jest idealnym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś mięsnego, co jednak będzie różnić się od dobrze nam już znanej zapiekanki.

Nadchodzi lato i wielu z nas szuka dań, które urozmaicą codzienną dietę. Cukinia z kurczakiem to pomysł, który rozwiąże problem z monotonią w jadłospisie. Poniżej zapraszamy do zapoznania się z przepisem na cukinię w roli głównej.

Co będzie potrzebne:

  • 2 cukinie
  • pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 sparzone pomidory
  • ser mozzarella
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy według uznania

Przygotowanie:

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć z niej miąższ, który następnie siekamy.
Umytą pierś z kurczaka, obrany czosnek oraz cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i czosnek. Po około minucie, do podsmażenia dorzucamy kurczaka. Całość przyprawiamy. Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty.
Gotowy farsz nakładamy do cukinii, posypujemy serem mozarella i pieczemy przez 30 minut w 180°C.

Prosto i smacznie. A co, jeśli zostanie Ci trochę cukinii po wykonaniu tego przepisu? Nie warto marnować składników! Idealnym rozwiązaniem będzie wtedy ciasto z cukinii, które świetnie sprawdzi się jako deser. Smacznego!