Zdrowo, syto i pysznie. Takie słowa przychodzą na myśl o cukinii z kurczakiem wyjętej prosto z pieca. Jest idealnym rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś mięsnego, co jednak będzie różnić się od dobrze nam już znanej zapiekanki.
Nadchodzi lato i wielu z nas szuka dań, które urozmaicą codzienną dietę. Cukinia z kurczakiem to pomysł, który rozwiąże problem z monotonią w jadłospisie. Poniżej zapraszamy do zapoznania się z przepisem na cukinię w roli głównej.
Co będzie potrzebne:
- 2 cukinie
- pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 sparzone pomidory
- ser mozzarella
- olej
- sól
- pieprz
- przyprawy według uznania
Przygotowanie:
Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć z niej miąższ, który następnie siekamy.
Umytą pierś z kurczaka, obrany czosnek oraz cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i czosnek. Po około minucie, do podsmażenia dorzucamy kurczaka. Całość przyprawiamy. Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty.
Gotowy farsz nakładamy do cukinii, posypujemy serem mozarella i pieczemy przez 30 minut w 180°C.
Prosto i smacznie. A co, jeśli zostanie Ci trochę cukinii po wykonaniu tego przepisu? Nie warto marnować składników! Idealnym rozwiązaniem będzie wtedy ciasto z cukinii, które świetnie sprawdzi się jako deser. Smacznego!