Kuchnia japońska ma głęboko zakorzenione tradycje, które sięgają tysięcy lat wstecz. Pierwotnie była znacznie bardziej zakorzeniona w ryżu, rybach i owocach morza. Z biegiem czasu wprowadzono elementy z innych kultur, co przyczyniło się do różnorodności japońskiej kuchni. Wpływy chińskie, koreańskie i hinduskie są wyraźnie widoczne w niektórych daniach.
Społeczeństwo japońskie cieszy się niskim wskaźnikiem występowania chorób niezakaźnych, chorób nowotworowych, czy też choroby niedokrwiennej serca. Dietę azjatycką cechuje wysoka wartość odżywcza, porównywalna do diety śródziemnomorskiej.
Charakterystyka kuchni japońskiej
W kuchni japońskiej królują ryby, z których przygotowuje się różne rodzaje sushi. Niewielkie hosomaki, nieco większe futomaki, a także wersję odwróconą, gdzie ryż do sushi jest na zewnątrz, czyli uramaki lub California maki.
Kuchnia japońska charakteryzuje się wykorzystywaniem dużej ilości warzyw i tofu, spożywaniem małej ilości mięsa i przetworzonych produktów oraz jedzeniem dużej ilości ryb i owoców morza, także w surowej postaci. Kuchnia japońska słynie także z wykorzystywania w swoich potrawach alg i wodorostów. Cechują się one posiadaniem ogromnej ilości składników odżywczych.
Japończycy nie wykazują tendencji do nadmiernego spożywania posiłków. Tradycyjnie w Japonii konsumuje się trzy posiłki dziennie, głównie składających się z ryżu, oraz aromatycznej zupy. Do tego obowiązkowego zestawu często towarzyszą trzy miseczki zawierające dodatki, które zazwyczaj są serwowane w ich surowej, nieprzetworzonej formie. Warto zaznaczyć, że w Japonii ważniejsza jest jakość niż ilość spożywanego jedzenia, a potrawy są przygotowywane tak, aby zachować ich smak i wartość odżywczą, bez przegotowywania. Kuchnia japońska cechuje się także świeżością składników i krótkim czasem obróbki termicznej.
Jak zrobić domowe sushi?
Ryż przesyp do garnka, zalej zimną wodą i przepłucz mieszając dłońmi. Odlej wodę, następnie wlej świeżą i ponownie wypłucz ryż. Czynność powtórz ok. 3 -5 razy, aż woda po płukaniu nie będzie mętna. Ryż odcedź, ponownie przełóż do garnka i dolej 750 ml wody, gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut – aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z palnika i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
Przygotuj zalewę: ocet ryżowy, cukier i sól umieścić w garnku, gotuj, aż składniki się rozpuszczą. Zalewę dodaj do ryżu i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia. Łososia i tuńczyka pokrój w paski.
Na macie do zwijania sushi ułóż płat nori, na nim wilgotnymi dłońmi ułóż warstwę ryżu, zostawiając ok. 2 cm pustego miejsca na górze arkusza. Na ryżu rozsmaruj ok. 2 łyżeczki serka, następnie ułóż pozostałe składniki wedle uznania. Z pomocą maty zwiń rolkę, następnie ostrym nożem pokrój ją w grube plastry. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Pamiętajcie, początki zawsze są trudne, ale nie należy się zrażać! Z czasem nabierzecie wprawy, a na pewno niejedną osobę zaskoczycie tym daniem!