Kuchnia ukraińska w wielu aspektach jest podobna do naszej. Dania charakteryzują się prostotą i łatwością wykonania, jednak są przy tym niesamowicie treściwe, aromatyczne i pełne smaku.

Poznając tajniki kuchni naszych wschodnich sąsiadów, z pewnością najesz się i napoisz do syta, bo to właśnie niesamowita gościnność i historia ukształtowały ukraińską kuchnię.

Kuchnia ukraińska – charakterystyka

Ze względu na położenie Ukrainy, jej kuchnia jest naprawdę zróżnicowana. Kraj jest usytuowany na pograniczu kilku innych państw, które przyczyniły się do ukształtowania kraju, takim, jakim jest obecnie. Owy wpływ zewnętrznych mocarstw odcisnął piętno nie tylko na kulturze, czy tradycji, ale także na kuchni. Bogata i nieco trudna historia sprawiły, że obecnie w każdym regionie dominują inne kulinaria. I tak na wschodzie wyraźnie widać wpływy kuchni rosyjskiej, zaś zachód to inspiracja kuchnią węgierską i polską. Na Krymie bardzo popularne pozostają dania, pochodzące z tradycji tatarskich, z kolei w regionie Zaporoża wciąż można odnaleźć wiele odniesień do kuchni kozackiej.

Możemy śmiało powiedzieć, że kuchnia ukraińska to prawdziwa mieszanka tradycji kucharskich z różnych regionów. Warto podkreślić także, że ogromny wpływ na jej ukształtowanie miała II wojna światowa. Wtedy też ukraińska ludność doświadczyła ogromnego głodu, który nauczył ich ogromnego szacunku do jedzenia, ale także pomysłowości w przyrządzaniu i konserwowaniu potraw. Do dziś kuchnia ukraińska nosi miano chłopskiej, bowiem dania przygotowywane są z tego, co ofiarowuje natura.

Tradycyjne dania kuchni ukraińskiej

Barszcz ukraiński – to zupa nazywana królową ukraińskich dań. W jej skład wchodzą buraki, tarte jarzyny i kapusta. W zależności od regionu może być dodawana do niej również fasola (barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”), a także wkładka mięsna.
Kotlet po kijowsku – kotlet przygotowywany jest z rozbitej, zawiniętej piersi, która następnie panierowana jest w jajku i bułce. W środku znajduje się farsz najczęściej z masła i koperku, ale bardzo często podaje się go również z nadzieniem grzybowym lub serowym.
Kruczenyky (zawijańce) – zawijane zrazy wieprzowe z dodatkiem kapusty i boczku, często podawane z sosem.
Solanka ukraińska (inaczej też solianka) – gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw. Soliankę zaprawia się śmietaną i dość mocno przyprawia pieprzem oraz natką pietruszki i koprem.
Syrnyki – to smażone placuszki z białego sera. Są podawane na słodko w towarzystwie dżemu, bądź marmolady.
Pielmieni – niewielkie pierożki z farszem mięsnym o charakterystycznym, okrągłym kształcie. Ukraina to stolica pierogów, dlatego warto spróbować tych najbardziej charakterystycznych i wyjątkowych.
Bogracz – bardzo gęste i sycące danie, które ma swe korzenie w kuchni węgierskiej. Według zwyczaju przygotowuje się go w specjalnym kociołku umieszczanym nad ogniskiem.

Oczywiście charakterystycznych potraw kuchni ukraińskiej jest jeszcze więcej, jednak nie sposób wszystkich opisać. Z pewnością kuchnia naszych sąsiadów jest bardzo podobna do naszej, również bazuje na produktach lokalnych, jest prosta, ale nieco tłusta. Jednak będąc na Ukrainie, warto spróbować przynajmniej kilku najpopularniejszych dań.

Nawyki żywieniowe

Na Ukrainie szalenie istotne jest przywiązanie do tradycji. Z pewnością duży wpływ ma na to bogata historia narodu. Dla większości mieszkańców Ukrainy podstawę w kuchni (ale nie tylko), stanowi chleb. Bardzo często różne jego rodzaje powiązane są z obrzędami i świętami. Poza tym duże znaczenie w kulturze ukraińskiej mają także biesiady, które często rozpoczynają się już na etapie przygotowywania jedzenia. Ukraińcy to prawdziwi biesiadnicy, dlatego wszelkie spotkania w gronie rodzinnym zawsze oznaczają suto zastawiony stół i wiele godzin ucztowania. Jeśli natomiast chcesz dowiedzieć się, jak wyglądały uczty w dawnej Polsce, przeczytaj nasz artykuł – https://www.nawidelcu.pl/tradycje/pierwsza-polska-uczta-krolewska/. Zauważasz jakieś podobieństwa?