Zupa Pho to bez wątpienia jedna z bardziej znanych potraw w kuchni azjatyckiej. Nic dziwnego, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to azjatycki rosół, gotowany na pieczonych kościach, mięsie wołowym lub wieprzowym z dodatkiem nietypowych, jak dla naszej kuchni przypraw. Potrawa idealnie sprawdzi jesienią i zimą, poza tym, że jest pyszna, bardzo skutecznie rozgrzewa.

Przepis na Zupę Pho

Składniki:

Czas przygotowania

360 minut

Liczba osób

4

Do doprawienia:

  • 1 łyżka octu ryżowego lub najlepiej soku z cytryny
  • 1-3 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 1-2 łyżki cukru ciemnego u mnie jest to palmowy
  • sól w razie potrzeby

Do podania:

  • makaron ryżowy lub sojowy
  • szczypior lub dymka
  • kolendra lub pietruszka
  • tofu
  • limonka w plasterkach do wyciśnięcia
  • sezam do posypania
  • tofu

ZUPA Pho— jak przygotować?

  1. Grzybki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin do napęcznienia.
  2. Marchewki, pietruszki, cebule i seler obieramy. Następnie przekrawamy na pół. Pieczemy przez 20-25 minut w 220 stopniach z termoobiegiem lub grillem. Warzywa muszą się przypiec.
  3. Do garnka wkładamy upieczone warzywa razem z olejem, grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, rozgniecione lekko ząbki czosnku, pokrojony w plasterki imbir, ostrą paprykę, skórkę z cytryny, goździki, kolendrę, cynamon, kmin, sos tamari, anyż, oraz sól. Dolewamy wodę.
  4. Zupę gotujemy około 3-4 godzin.
  5. Wyjmujemy warzywa, następnie przecedzamy wywar. Na tym etapie zupę możemy doprawić dla uzyskania lepszego smaku sosem sojowym, octem, cukrem i solą.
  6. Zupa Pho powinna mieć ciemny kolor, być lekko słodka, lekko słona, pikantna, aromatyczna o głębokim smaku i pięknym aromacie.
  7. Przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron wkładamy do misek, dodajemy pietruszkę, dymkę, chili, tofu, lionkę, grzybki z shitake. Nalewamy bulion domowy i posypujemy sezamem. Potrawa jest gotowa do podania. Smacznego!

Zupę Pho możemy podać również w wersji bezmięsnej. Jest równie pyszna, nie tracąc swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku.