Co to jest… koloru zielonego, ma dużo wartościowych składników, stosuje się w nim bazylię oraz czosnek, a powstało w połowie XIX wieku w Italii, a dokładniej w Genui? To nic innego jak uznawane przez Włochów za jeden z popularniejszych sosów do makaronu – pesto. Pesto z czosnkiem i bazylią to ciekawy dodatek, który swoje zastosowanie znajduje w nie jednym daniu, a przepis na nie jest bardzo prosty.

Przepis na pesto z bazylii

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

2

Przygotowanie:

Na średnio nagrzaną suchą patelnię wrzuć orzeszki i praż je, aż się zarumienią. Uważaj, aby nie zrobiły się gorzkie. Ser parmezan zetrzyj najdrobniej jak to możliwe. Teraz do moździerza wrzuć liście bazylii, orzeszki, które wcześniej uprażyłeś, parmezan, oraz czosnek, a na koniec wlej oliwę. Całość ucieraj tak długo, aż uzyskasz zadowalającą konsystencję. Jeśli nie masz moździerza, możesz całość zblendować, jednak uważaj, aby nie zmiksować pesto na gładki sos. Ostatnim krokiem jest dodanie soli oraz pieprzu.

Z czym jeść pesto?

Przepisów z pesto jest wiele, jednak my polecamy kilka zastosowań. Po pierwsze klasycznie jak Włosi możecie dodać pesto do makaronu. To przepis na ekspresowy obiad czy kolację, ponieważ wystarczy ugotować makaron i wymieszać z sosem. Inną ciekawą propozycją mogą być grzanki posmarowane pesto z pomidorami, mozzarellą i czarnymi oliwkami, a całość można wykończyć fetą. 

Lubisz grillować? Natrzyj kurczaka pesto, zamiast stosować gotowe mieszanki ziół i wrzuć na grilla tak zamarynowanego kurczaka. Brzmi ciekawie? No to jeszcze grill wegetariański – grillowane warzywa pokrój na plasterki a pesto potraktuj jako dip do całości.

Podsumowanie

Jakie więc jest to pesto? Zdrowe, smaczne oraz ma wiele zastosowań, a jego przygotowanie to pestka – dlatego zaskocz najbliższych i przygotuj je samodzielnie, a może i całą kolację.