Nadeszło lato, a Ty czujesz, że pora na zmiany? Szukasz urozmaicenia na talerzu? Skorzystaj z dobrodziejstw matki natury, która jest hojna, szczególnie latem! Odkryj smaczną kuchnię wegetariańską, w niecodziennym wydaniu! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania bez mięsa.

Kapuśniak – inspirowane Indiami

Jeśli szukać inspiracji w zakresie kuchni i dań wegetariańskich, to świetnym przykładem jest kuchnia indyjska. W Indiach żyje najwięcej wegetarian (szacuje się, że nawet do 40% społeczeństwa!), dlatego jedna z propozycji będzie inspirowana właśnie kuchnią indyjską.

Indyjski kapuśniak

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

2

Przygotowanie:

  1. Przygotuj garnek i tłuszcz.
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle. Dodaj czosnek i duś przez chwilę.
  3. Dodaj do garnka kumin, posiekaną papryczkę i imbir, a po chwili pomidory z puszki przez cały czas dusząc potrawę pod przykryciem.
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i dorzuć do pozostałych składników.
  5. Całość zalej bulionem.
  6. Kapustę posiekaj i dodaj do potrawy. Gotuj do miękkości.
  7. Dodaj pozostałe przyprawy i pietruszkę. Gotowe!

Pad Thai, czyli po tajsku

Szukasz lżejszych przepisów na letnie upały? W tym przypadku świetnie sprawdzi się kuchnia tajska. Danie, które przedstawiamy poniżej, ma niewiele kalorii, a smakuje wyjątkowo – Pad thai w stylu keto! Przepis zawiera składniki z uwzględnieniem 4 porcji.

Pad Thai

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut

Liczba osób

3-4

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka, obierz i pokrój marchew w słupki. Następnie pokrój pieczarki i paprykę.
  2. Cebulę podsmaż na patelni. W międzyczasie posiekaj czosnek na małe kawałki.
  3. Do cebuli dodaj pokrojone wcześniej warzywa.
  4. Odciśnięte z zalewy tofu pokrój na kostkę.
  5. Zrób miejsce na patelni, przesuwając warzywa na jedno miejsce. Dodaj tofu, zwiększając jednocześnie moc palnika. 
  6. Po podsmażeniu tofu przesuń je na bok i wylej na patelnię roztrzepane jajko. Pozostaw do ścięcia się.
  7. Makaron konjac wystarczy przepłukać pod bieżącą wodę i pozostawić na sitku.
  8. Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  9. Po ścięciu się jajka dodaj makaron i podsmażaj przez ok. 2-3 minuty.
  10. Dodaj sos i gotuj jeszcze przez chwilę, do odparowania nadmiaru wody.
  11. Gotowe! Danie możesz udekorować orzeszkami ziemnymi lub szczypiorkiem.

Papryka faszerowana

A co z tradycją? Nie trzeba szukać daleko. Również u nas możemy znaleźć wiele inspiracji i pomysłów na obiad bez mięsa. Papryka faszerowana to idealny sposób na wegetariański obiad lub kolację. W dodatku sam farsz stwarza wiele możliwości. W zasadzie od skomponowania składników zależy efekt końcowy. To farsz decyduje o tym, czy danie będzie bardziej gorzkawe, słodkie, ciężko, czy lekkostrawne.

Papryka faszerwoana

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

2-4

Przygotowanie:

  1. Papryki należy przekroić na pół, przy czym dolna część powinna być wystarczająco wysoka, by pomieściła odpowiednią ilość farszu. Drugą opcją jest przekrojenie papryk na pół i wypełnienie farszem połówek.
  2. Następnie przygotuj farsz, który w tym przypadku będzie składać się m.in. z kaszy jaglanej, więc to od jej odpowiedniego przygotowania proponujemy rozpocząć gotowanie. W międzyczasie obierz i pokrój cukinię w kosteczkę.
  3. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, dodaj czosnek oraz wszystkie przyprawy. Po paru minutach dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj pomidory z puszki i całość dopraw solą i pieprzem.
  5. Na koniec uzupełni farsz wcześniej przygotowaną kaszą. 
  6. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wypełnij papryki farszem i włóż do piekarnika na ok. 20-25 minut. 
  7. Po tym czasie wyjmij i udekoruj danie na talerzu za pomocą szczypiorku.
  8. Gotowe!

Kuchnia wegetariańska nie musi być nudna! Nie znalazłaś tutaj nic dla siebie? Sprawdź nasze pozostałe przepisy na dania wegetariańskie. We wpisie znajdziesz sposób na tofu lub bataty. To nie tylko tak smacznie brzmi, przekonaj się sama!