Obiad bez mięsa? Dla wielu taki pomysł graniczy wręcz z niemożliwym. My wychodzimy na przekór utartym schematom i pokazujemy, że obiad da się zjeść smacznie, zdrowo i bezmięsnie.

Wiele osób kojarzy dietę wegańską z niedożywieniem oraz problemami zdrowotnymi. Jak potwierdzają badania, populacje żywiące się produktami roślinnymi żyją dłużej! Jakie dania można przygotować na obiad, aby dostarczyć wielu wartości odżywczych, a przy tym ograniczyć mięso? O tym poniżej.

1. Tajwański rosół pomidorowy

Jest idealną propozycją dla osób lubiących pikantność w swoich daniach. Duża ilość imbiru oraz czosnku w bulionie nie tylko zapewnia świetny smak, ale również pomaga w trawieniu, a co więcej – posiada działanie antynowotworowe. Grzyby shiitake, jako kolejny składnik dania, zawierają spore ilości umami, które podkreśli smak potrawy. Do ich głównych właściwości zdrowotnych należy: wzmocnienie odporności, kojenie nerwów oraz obniżanie ciśnienia.

2. Chilli sin carne z dynią

Świetne danie dla początkujących wegan. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego walory smakowe zachwycą niejednego smakosza. Dynia, która w daniu pełni główną rolę, zapewni sytość na kilka godzin — idealny pomysł na lunch do pracy! Co więcej, dzięki zawartości witamin A, C oraz E może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Fasola, która także jest niezbędnym składnikiem dania, posiada duże ilości białka. Do dania dodaj tylko niewielką ilość pomidorów — pamiętaj, że mają być zaledwie dodatkiem, tak aby nie przyćmić dyni.

3. Tofu w sosie śliwkowym

Kiedy myślimy o tofu, zazwyczaj nie kojarzymy go z żadnym konkretnym smakiem. Stosując odpowiednie przyprawy, na pewno jednak zagości ono na Waszych talerzach na dłużej — obiecujemy! Jest niskokalorycznym zamiennikiem dla mięs oraz dobrym produktem dla diabetyków i osób z insulinoopornością lub nietolerancją glukozy, ze względu na swój niski indeks glikemiczny. Śliwka zawiera rzadko występującą w owocach witaminę E, dostarcza również spore ilości kojącej nerwy witaminy B. Co równie ważne – śliwki, poza bombą witaminową, dodają daniu także ciekawego smaku.

4. Kotlety z soczewicy i batatów

Ostatnią propozycją na smaczny bezmięsny obiad są kotlety z soczewicy i batatów. Jeśli znudziły Ci się kotlety z mięsa, te będą idealną odmianą. Dzięki soczewicy posiadają dużą ilość białka, a bataty dodają im charakterystycznej słodyczy. Słodkie ziemniaki są zdrowszą odmianą polskiego ziemniaka. Zawierają dużą ilość luteiny – substancji poprawiającej wzrok oraz beta-karotenu, który zmniejsza ryzyko powstania raka piersi u kobiet. Soczewica jest również świetnym sposobem na uzupełnienie potrzebnych dla kobiet w ciąży – kwasu foliowego oraz potasu.

Da się? Oczywiście, że tak! Wystarczy chcieć. Dieta wegańska nie musi być czymś monotonnym. Powinna ona stanowić podstawę do kreatywnego podejścia do jedzenia i urozmaicania go coraz to ciekawszymi smakami. Po obiedzie polecamy także zjeść wegański deser, który z pewnością umili Wasze popołudnie.