Każdy z nas kocha desery. Jedni są fanami serników, inni kochają ciasta drożdżowe. Zazwyczaj głównym składnikiem deserów jest nabiał. Przy diecie wegańskiej stanowi to niemałe wyzwanie — no bo czym zastąpić jajka?
My przedstawiamy przepisy, które umożliwią Wam delektowanie się Waszymi ulubionymi deserami i to w wersji wegańskiej! Bo przejście na weganizm nie oznacza całkowitej rezygnacji z deserów!
Przepisy na wegańskie ciasta i desery zyskują na popularności. Poznaj przepisy na wegański krem orzechowo-czekoladowy, batoniki orzechowe w czekoladzie, sernik z nerkowców z jagodami, wegańską bezę z malinami oraz kilka innych pysznych opcji deserowych!
Przepisy na szybki deser? Zasmakuj pysznego kremu orzechowo-czekoladowego!
Deser to nie tylko ciasto. Zamiast ciasta, lub do ciasta, można przygotować… wegański krem orzechowo-czekoladowy. Potrzebne są do niego gorzka czekolada, orzechy laskowe, olej kokosowy, ciemne kakao Dr. Oetkera, syrop z agawy, sól i mleko migdałowe. Wegański krem orzechowo-czekoladowy ma aksamitną konsystencję, aromatyczny zapach prażonych orzechów laskowych i niesamowity smak!
Żeby zrobić pyszny krem z orzechów i czekolady, wystarczy uprażyć orzechy, następnie zdjąć z nich skórkę i zmielić bardzo drobno. Do otrzymanej masy dodać rozpuszczoną czekoladę, olej kokosowy, syrop z agawy, kakao, mleko, sól i zmiksować za pomocą blendera do uzyskania konsystencji kremu. Deser może stać w lodówce do tygodnia. Smacznego!
Przepis na deser lub przekąskę - batoniki orzechowe w czekoladzie
Wegańskie desery w postaci batoników orzechowych w czekoladzie to zdrowa i prosta przekąska idealna dla osób dbających o linię! Orzechowe batoniki są intensywne w smaku dzięki prażonym orzechom laskowym. Do tego oblane są gorzką czekoladą. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ciasta lub deseru.
Czego potrzebujesz do sporządzenia tego deseru? Na batoniki składają się orzechy laskowe, mleczko kokosowe, olej kokosowy, gorzka czekolada, cukier trzcinowy, Cukier z Wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera oraz szczypta soli.
Aby zrobić batoniki, należy uprażyć orzechy, aż skórka zrobi się ciemno brązowa. Następnie wrzucić je do blendera, drobno zmielić i połączyć z twardą częścią mleczka kokosowego. Otrzymaną masę podgrzać w garnku z cukrem i wyłożyć na blachę do całkowitego ostudzenia. Kiedy masa będzie już chłodna, należy ją pokroić na małe batoniki i polać roztopioną gorzką czekoladą.
Znudziły Ci się popularne desery? Poznaj przepis na wegańskie ciasto - sernik z jagodami!
Sernik z nerkowców z jagodami to pyszne wegańskie, a na dodatek – bezglutenowe i bez laktozy ciasto! Spód sernika tworzą orzechy nerkowca z daktylami i wiórkami kokosowymi. Przepyszna masa zaś składa się z orzechów nerkowca, syropu klonowego, oleju kokosowego i ziarenek wanilii z Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera. Delikatna polewa z jagód z nasionami chia dodaje zaś całości owocowego i kwaskowatego orzeźwienia! Efekt końcowy jest zdumiewający. Wegańskie ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach!
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy namoczone wcześniej daktyle, posiekane orzechy nerkowca i wiórki kokosowe połączyć ze sobą za pomocą blendera. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód gotowy! Teraz pora na masę. Namoczone przez noc orzechy, ziarenka z laski wanilii, syrop klonowy oraz olej kokosowy wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelej ją na przygotowany spód i włóż do zamrażarki na około godzinę. Pozwoli to ciastu na nabranie odpowiedniej konsystencji. Całość oblej polewą jagodową, która została przygotowana w garnku wraz z laską wanilii oraz nasionami chia. Pamiętaj o usunięciu laski wanilii po skończeniu gotowania polewy. Pycha!
Przepis na deser - wegańską bezę z kremem jaglanym i malinami
Wegańskie desery to także… bezy! Wegańska beza z kremem i malinami to przepyszny wege deser! Jak sporządzić wegańską bezę? Do sporządzenia tego deseru wystarczy woda odlana z puszki ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba, cukier puder, mąka ziemniaczana i sok z cytryny. Aquafaba to nic innego jak wegański zamiennik jajka/białka, który tak samo jak one ubija się na sztywną pianę! Warto pamiętać, że wegańska beza nie ma posmaku ciecierzycy! Po ubiciu staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko!
By zrobić wegańską bezę należy ubić mikserem na wysokich obrotach wodę z puszki ciecierzycy do momentu uzyskania sztywnej piany, a podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Pod koniec ubijania należy dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Gęstą, sztywną, błyszczącą bezę powinno się następnie podzielić na dwie części, rozłożyć na papierze do pieczenia tworząc okręgi i piec przez 2,5 godziny w 130 stopniach C. Po upieczeniu beza lubi chłonąć wilgoć, także polecamy trzymać ją w zamkniętym pojemniku. To bardzo proste!
Lukier dzięki któremu udekorujesz swoje wyroby cukiernicze
Lukier królewski bez białek? Oczywiście, że się da. Wystarczy, że w swojej kuchni będziesz mieć aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy, cukier puder oraz cytrynę.
Aby stworzyć ten biały dodatek, należy ucierać przez 10 minut wszystkie wymienione składniki do uzyskania lśniącej i gęstej masy. Gotowe!
Wegańska beza jest pyszna, a krem m.in. z kaszy jaglanej, mleka migdałowego, daktyli i miodu to prawdziwa bomba energetyczna. Bez jaj! Zaskocz najbliższych fantastycznymi słodkościami, które nie mają produktów zwierzęcych w sobie. Proporcje, składniki i wiele innych przepisów desery i ciasta znajdziesz na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery. Poznaj także wegańskie przepisy na obiad!