Przepisy na wegańskie ciasta i desery zyskują coraz większą popularność. Poznaj przepisy na wegański krem orzechowo-czekoladowy, batoniki orzechowe w czekoladzie, sernik z nerkowców z jagodami czy wegańską bezę z malinami!

Przepisy na szybki deser? Zasmakuj pysznego kremu orzechowo-czekoladowego!

Deser to nie zawsze musi być ciasto. Zamiast ciasta, lub do ciasta, można przygotować… wegański krem orzechowo-czekoladowy. Potrzebne są do niego gorzka czekolada, orzechy laskowe, olej kokosowy, Ciemne kakao Dr. Oetkera, syrop z agawy, sól i mleko migdałowe. Wegański krem orzechowo-czekoladowy ma aksamitną konsystencję, aromatyczny zapach prażonych orzechów laskowych i niesamowity smak!

Przepis na deser lub przekąskę - batoniki orzechowe w czekoladzie

Wegańskie desery w postaci batoników orzechowych w czekoladzie to zdrowa i prosta przekąska idealna dla osób dbających o linię! Orzechowe batoniki są intensywne w smaku dzięki prażonym orzechom laskowym. Do tego oblane są  gorzką czekoladą. To również ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ciasta lub deseru.

Czego potrzebujesz do sporządzenia tego deseru? Na batoniki składają się orzechy laskowe, mleczko kokosowe, olej kokosowy, gorzka czekolada, cukier trzcinowy, Cukier z Wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera oraz szczypta soli.

Znudziły Ci się popularne desery? Poznaj przepis na wegańskie ciasto - sernik z jagodami!

Sernik z nerkowców z jagodami to pyszne ciasto wegańskie, a na dodatek – bezglutenowe i bez laktozy! Spód sernika tworzą orzechy nerkowca z daktylami i wiórkami kokosowymi. Przepyszna masa zaś składa się z orzechów nerkowca, syropu klonowego, oleju kokosowego i ziarenek wanilii z Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera. Delikatna polewa z jagód z nasionami chia dodaje zaś całości owocowego orzeźwienia! Efekt końcowy jest zdumiewający. Wegańskie ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach!

Przepis na deser - wegańską bezę z kremem jaglanym i malinami

Wegańskie desery to także… bezy! Wegańska beza z kremem i malinami to przepyszny wege deser! Jak sporządzić wegańską bezę? Do sporządzenia tego deseru wystarczy woda odlana z puszki ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba, cukier puder, mąka ziemniaczana i sok z cytryny. Aquafaba to nic innego jak wegański zamiennik jajka/białka, który tak samo jak one ubija się na sztywną pianę! Warto pamiętać, że wegańska beza nie ma posmaku ciecierzycy! Po ubiciu staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko!

By zrobić wegańską bezę należy ubić mikserem na wysokich obrotach wodę z puszki ciecierzycy do momentu uzyskania sztywnej piany, a podczas ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Pod koniec ubijania należy dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Gęstą, sztywną, błyszczącą bezę powinno się następnie podzielić na dwie części, rozłożyć na papierze do pieczenia tworząc okręgi i piec przez 2,5 godziny. To bardzo proste!

Wegańska beza jest pyszna, a krem m.in. z kaszy jaglanej, mleka migdałowego, daktyli i miodu to prawdziwa bomba energetyczna. Zaskocz najbliższych wegańską bezą. Proporcje, składniki i wiele innych przepisów desery i ciasta znajdziesz na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery.