Choć Wielkanoc kojarzy się z dużą ilością tradycyjnych potraw, lista możliwości dla osób wegańskich wcale się nie kończy na owocach i warzywach podanych w najprostszej formie. Wegańska kuchnia oferuje bogactwo smaków i aromatów, które mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne dania, nie ustępując im ani na chwilę pod względem estetyki i głębi smaku. Jest to idealny moment, by tradycję połączyć z nowoczesnością i otworzyć się na kulinarną różnorodność, którą niesie ze sobą kuchnia roślinna. Macie ochotę kontynuować tradycje i zjeść żurek? – nie ma problemu, przepis na wegański żurek znajdziecie właśnie w tym wpisie.

Wegańska pasta bezjajeczna

Składniki:

Czas przygotowania

15 minut

Liczba osób

4

Część tofu (¾ kostki), ciecierzycę, płatki drożdżowe, wodę, majonez, musztardę, miód, kurkumę, pieprz i papryczkę pepperoni miksujemy w malakserze na gładki krem. Pozostałą część tofu rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy razem z posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą.

Pastę podajemy z kromką ulubionego pieczywa i ze szczypiorkiem.

Wegański żurek

Składniki:

Czas przygotowania

95 minut

Liczba osób

6

Ziemniaki dokładnie szorujemy, obieramy, kroimy w kostkę. Obierki zawijamy w torebkę z gazy i wkładamy do garnka razem z ziemniakami. Gotujemy do miękkości, odcedzamy – zachowujemy wodę. Studzimy ją do 70 stopni, wrzucamy ewentualnie kombu i grzyby shitake. Po 15 minutach usuwamy kombu.

Do wody dodajemy dobrze wymyte, pokrojone w byle jakie kawałki nieobrane warzywa, przyprawy i pieczarki. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu około 60 minut. Odcedzamy wszystkie warzywa, przyprawy i grzyby.

Namaczamy w odrobinie gorącego bulionu borowiki, kroimy w kawałki i dodajemy do wywaru. Gotujemy 5 minut. Wlewamy zakwas (do smaku), zagotowujemy. Doprawiamy solą wędzoną, majerankiem, pieprzem i chrzanem. Podajemy z ziemniakami, pokrojonymi w kawałki wybranymi warzywami z gotowania bulionu oraz dowolnymi dodatkami.

Pieczone tofu

Składniki:

Czas przygotowania

25 minut

Liczba osób

2

Wyjmij tofu z opakowania i porządnie odsącz odciskając je na sitku. Pokrój w średniej wielkości sześciany i przełóż do większej miski. Wymieszaj pozostałe składniki w szklance i przelej do misy z tofu. Porządnie natrzyj tofu sosem.

Piekarnik nagrzej na 220 stopni i piecz tofu przez około 15 minut aż sos wyparuje i zacznie się lekko przypalać.Podawaj z kaszą, sałatką – pełna dowolność. Ja podałem z pikantną kaszą jaglaną, julienne cukiniowym i marchewkowym, pieczoną dynią, gotowanymi brokułami oraz surową papryką.

Te wegańskie przepisy wielkanocne są dowodem na to, że można cieszyć się świętami bez rezygnacji z ulubionych smaków. Smacznego i radosnych Świąt Wielkanocnych!