Wakacyjny klimat da się wyczuć w powietrzu – spragniony słońca i letnich smaków, poszukujesz w sieci kulinarnych inspiracji. Letniego akcentu na co dzień dodadzą uwielbiane przez większość gofry.

Swą popularność zawdzięczają prostotą, ale i uniwersalnością – można je przyrządzić na słodko, lub słono. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, jak przyrządzić gofry idealne. Gwarantujemy, że znajdziesz smak dla siebie!

Przepis na smaczne domowe gofry

Do wykonania tego smacznego przysmaku będziesz potrzebować kilku składników. Na finalny efekt wpłynie także gofrownica, dzięki której uzyskasz gotowy kształt gofra. Przed przystąpieniem do wykonania zadania, przygotuj (zagrzej) urządzenie oraz:

  • 2 jajka (rozdziel na 2 żółtka i 2 białka),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • szczypta soli.

W pierwszej kolejności połącz suche składniki: wsyp do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier, wymieszaj. Następnie dodaj mleko, olej i żółtka. Całość dokładnie zmiksuj, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do drugiej miski dodaj białka, szczyptę soli i ubij składniki. Tak powstałą pianę dodaj do poprzedniej masy. Przełóż delikatnie łyżką i zamieszaj.

Gofrownicę nagrzej i każdorazowo po nałożeniu masy nasmaruj olejem, aby ciasto nie przywarło do urządzenia. Wylej ciasto na kratkę i piecz około 5 minut. W zależności od gofrownicy i jej mocy pieczenie może wydłużyć się o kilka minut. Najważniejsze jest to, aby ostatecznie gofry były chrupiące i dobrze upieczone.

Sposoby na gofry – inspiracje

Gofry można przyrządzić na wiele sposobów i smaków. Podajemy kilka inspiracji i zachęcamy do eksperymentowania, znajdywania własnej wersji tej smacznej przekąski!

Gofry na słodko:

  • Gofry z bitą śmietaną, bananem, borówką i maliną – klasyk, który sprawi, że zaspokoisz swoje pragnienie, kiedy najdzie Cię ochota na naprawdę słodki deser. Dla uzyskania lepszego efektu można oprószyć czekoladą.
  • Gofry z brzoskwiniami, wiórkami kokosowymi i lodami – czyli ciasto, jako dopełnienie całości. Wiórki kokosowe należy wcześniej podprażyć na patelni. Po ostygnięciu wymieszaj z pokrojoną na plasterki brzoskwinią. Takie zestawienie można uzupełnić o lody – polecamy te śmietanowe lub waniliowe.
  • Gofry z czekoladą lub miodem i orzechami – w tym zestawie postaw na ulubione smaki; możesz dodać orzechy laskowe lub nerkowce – dowolna dowolność!

Gofry na słono, wytrawne:

  • Gofry z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem – zacznij dzień od zdrowego, lekkiego śniadania. Dopraw według uznania.
  • Gofry z rukolą, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym – pożywne śniadanie, które na długo zaspokoi uczucie głodu.
  • Gofry z warzywami – bazę może stanowić serek śmietanowy lub ziołowy. Podsmaż cebulę, paprykę i pozostałe warzywa, które lubisz. Ozdób świeżymi ziołami np. bazylią.

Gofrownica – jak wybrać odpowiedni model?

Gofrownica jest niezwykle przydatna w każdej kuchni, a już na pewno znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie są rodziny z dziećmi. Poza tym… kto nie lubi gofrów?!

Jak przy zakupie każdego urządzenia, również i w tym przypadku należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, aby być w pełni zadowolonym z dokonanego zakupu. Są to przede wszystkim:

  • Moc urządzenia – dostępne na runku produkty oferują zazwyczaj moc grzewczą w granicach 700 W – 1 700 W. Zdarzają się modele o mocy nawet 2 000 W i więcej. Parametr ten wpływa na jakość wykonania ciasta. Jeśli zależy Ci na chrupkich i dopieczonych gofrach, proponujemy gofrownice o mocy minimum 1 200 W.
  • Płyta grzewcza – od rodzaju i wykonania płyty zależy między innymi komfort użytkowania urządzenia, ze względu na właściwości przywierające niektórych materiałów. Wykończenie, które zapewni łatwe wyjmowanie upieczonego ciasta, jest teflon. Pamiętaj o tym, by używać odpowiednich przyborów, które nie zarysują powierzchni.
  • Obudowa – decyduje o trwałości i żywotności całego urządzenia; najlepiej w takich sytuacjach sprawdza się wykonanie ze stali nierdzewnej. Warto zwrócić uwagę także na odpowiedni uchwyt – czy jest on odizolowany od nagrzewającej się części. Ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, kiedy chcesz przyrządzać gofry razem z dziećmi.

Zbliżające się lato sprzyja smacznym i lekkim przekąskom, jakimi są gofry. Wykonanie i upieczenie ciasta ułatwia dedykowana temu gofrownica. Jednak przed zakupem urządzenia warto przyjrzeć się jego elementom, aby spełniał Twoje oczekiwania, a przygotowywanie gofrów sprawiało frajdę całej rodzinie! Zachęcamy do zainspirowania się smakami powyżej. Smacznego!