Ryby to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3), łatwo przyswajalnego białka i wielu witamin oraz minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Smak i walory ryb doceniają przede wszystkim starsi konsumenci, chociaż zaleca się ich spożywanie od najmłodszych lat. Prozdrowotne wartości ryb sprawiają, że chętniej po nie sięgamy, jednak tym, co nas zniechęca, są obecne w rybie ości. Zastanawiasz się jak przemycić rybę w swoich posiłkach, tak, by nie miała ości, a jej przygotowanie nie trwało wieczność? Szukasz przepisów na pyszne obiady, które będą smakowały całej rodzinie? To doskonale trafiłeś, bo przygotowaliśmy specjalny przegląd domowych przepisów na filety z ryby z piekarnika!

Jak filetować rybę?

Samodzielne filetowanie ryby to proces, którego każdy powinien się nauczyć. Początkowo może wydawać się trudny, choć w rzeczywistości nie jest wcale skomplikowany. Zakup ryb filetowanych to rozwiązanie, na które decyduje się większość konsumentów. Niewiele osób ma jednak świadomość tego, że smak gotowego już filetu w niewielkim stopniu zachowuje smak ryby – przeciwnie wygląda to w przypadku, kiedy sami ją przygotujemy. Poniżej przedstawiamy krótki poradnik obrazujący, jak przygotować filet z ryby. Zachęcamy również do zapoznania się z filetowaniem konkretnych gatunków ryb, zwłaszcza leszcza. Sprawdź jak przyrządzić leszcza bez ości? i wypróbuj nasz przepis już dziś.

Jak filetować rybę w kilku krokach?

  • Pozbądź się łusek.
  • Przetnij rybę wzdłuż grzbietu na głębokość ok. 2 cm. Zacznij od głowy, ale jej nie odcinaj.
  • Naciętą rybę przekrój na dwie części.
  • Wyjmij kręgosłup oraz ości i ogon.
  • Odetnij płetwy i sprawdź, czy w rybie nie ma już żadnych pozostałości z brzucha i ości.
  • Filety ułóż skórką do dołu.
  • Zacznij od odcinania skóry przy ogonie. Zwrócić uwagę na prawidłowe prowadzenie ostrza – trzymaj nóż pod lekkim kątem.
  • Sprawdź palcami, czy w mięsie nie zostały ości.

Ryba z piekarnika – przepisy

Wskazówka: Decydując się na przygotowanie ryby z piekarnika, warto wybrać dodatki, które również możemy upiec. Doskonale sprawdzą się pieczone ziemniaczki, gęste sosy na bazie ziół czy pieczone warzywa. Taki manewr pozwoli zaoszczędzić nam nie tylko cenny czas, ale także zużycie energii elektrycznej.

Filet z ryby w sosie koperkowo-śmietanowym

Liczba porcji: 5-6
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki:

  • 500 gramów filetu z białej ryby morskiej (dorsz, morszczuk)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta przyprawy do ryb i owoców morza
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Tak przygotowaną rybę należy przenieść do naczynia żaroodpornego.
  • W naczyniu wymieszać śmietanę, koperek, wodę i mąkę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sosem zalać rybę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać około 30-40 minut.

Rybka w sosie idealnie sprawdzi się na imprezę urodzinową. Pysznie, szybko i smacznie.

Zapiekana ryba z pieczonymi warzywami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki:

  • 500 gramów filetu z łososia
  • 200 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 2-3 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuł pokrój na różyczki.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim brokuły, cukinię, marchewkę i fasolkę. Dopraw ziołami prowansalskimi. Smaż kilka minut, często mieszając.
  • Łososia umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem ziołowym.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa i całe ząbki czosnku. Dopraw solą.
  • Na warzywach ułóż rybę i posyp koperkiem.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Koniecznie podawaj na gorąco! To danie szczególnie sprawdzi się dla osób będących na diecie, ponieważ dostarcza odpowiednich wartości odżywczych, a przy tym jest daniem niskokalorycznym i bardzo sycącym.

Filet z pieczonymi ziemniakami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min

Składniki:

  • 500 gramów dowolnego filetu z ryby
  • 450 gramów ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 gramów sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta przyprawy do ryb i owoców morza
  • szczypta przyprawy do ziemniaków
  • szczypta soli morskiej
  • gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Gotuj około 20 minut.
  • Ugotowane ziemniaki przełóż na blachę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp przyprawą do ziemniaków, posiekanym czosnkiem, liśćmi rozmarynu i wstaw do piekarnika.
  • W naczyniu żaroodpornym umieść filety rybne, polej je oliwą z oliwek, oprósz przyprawą do ryb i owoców morza, pieprzem cytrynowym i solą.
  • Piecz w 180 °C przez 40 minut, aż ziemniaki będą złotego koloru i chrupiące.
  • Po wyciągnięciu ziemniaków z piekarnika posyp je kruszonym serem feta.
  • Rybę polej sokiem z cytryny oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Ryba z ziemniaczkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i uwagi, więc możemy zająć się innymi, domowymi obowiązkami. Obiad robi się właściwie sam.