Kuchnia śląska to nie tylko ciężkie mięsne potrawy. To również pyszne desery czego przykładem jest Szpajza.
Deser ten znany był od końca XIX wieku, ale szczególnie popularny stał się w XX wieku. Zwykle gościł podczas wesel, komunii, odpustów itd. W zależności od regionu występowały różne odmiany i smaki szpajzy. Najpopularniejsza to szpajza cytrynowa jednak sporządzano również szpajzę wiśniową, agrestową i czekoladową. Większość składników potrzebnych do przygotowania tego deseru jak np.: sok z wiśni, czy agrestu pochodziła z własnego gospodarstwa domowego.
Szpajza swoją nazwę wzięła z niemieckiego: Speise, oznacza pokarm. Spolszczono pisownię i tak już zostało.
Głównym składnikiem są jajka, które zawierają bardzo dużo substancji odżywczych i są podstawą wielu potraw. Robiąc szpajzę cytrynową warto zwrócić uwagę na to co zawiera cytryna. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po rozmieszaniu można dodać sok z cytryny. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy pianek do żółtek (2 razy, stopniowo, po połowie) i delikatnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę. Masę przekładamy do naczyń i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Szpajzę możemy udekorować startą na tarce czekoladą, bitą śmietaną, miętą czy owocami (a może wszystkim na raz!).
Jeśli jesteś fanem deserów, może następnym razem zdecydujesz się na pannacotte, albo tradycyjnie, bez dwóch zdań przepyszną szarlotkę?