Program telewizyjny, w którym czworo nieznajomych siada ze sobą do stołu i każdy z nich po kolei przygotowuje kolację, podbił serca widzów.

Reality show ,,Ugotowani” cieszy się dużą popularnością. Wiele kulinarnych pasjonatów traktuje go nie tylko jako źródło rozrywki, ale przede wszystkim inspiracji. Dziś pomożemy w poszukiwaniu weny – oto najciekawsze przepisy z Ugotowani!

Przepis nr 1 – Himalajski Halny” Anna Gemza

Himalajski Halny to przepyszny przepis na zupę krem z ciecierzycy… ale w niecodziennym wydaniu. Kto by pomyślał, by do tego dodać goździki czy ziarnka kuminu?

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy lub 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Imbir
  • 2 ziemniaki purée do zagęszczania
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 por
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Łyżka garam masala
  • Łyżka kuminu rzymskiego w ziarnach
  • 2 sztuki goździka
  • Łyżka kakao
  • 2 czerwone papryczki chilli suszone
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Sposób przygotowania:

  • Jeśli dysponujemy suchą ciecierzycą, należy ją namoczyć (najlepiej zrobić to dzień wcześniej wieczorem i zostawić na całą noc).
  • Na patelni uprażyć ziarna kuminu, goździki, papryczkę chilli. Ubić w moździerzu, zostawić.
  • Na patelnię dodać olej. Pokrojoną cebulę w piórka zarumienić, dodać koncentrat, imbir, czosnek.
  • Pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę, por dodać do cebuli i chwilę smażyć.
  • Dodać ciecierzycę z wodą, w której się moczyła lub z puszki z zalewą. Gotować do miękkości.
  • Blendować składniki z purée ziemniaczanym.
  • Dodać garam masala, uprażone przyprawy, pieprz, sól oraz kakao.

Przepis nr 2 – “Toudi koktajl” Aleksandra Grządziel

Tym razem coś dla łasuchów! My nie pogardzimy!

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z cytryny
  • (opcjonalnie) pół kiwi

Sposób przygotowania:

  • Awokado oraz banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Wrzucić do blendera.
  • Dodać łyżkę miodu, mleko i sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać kiwi.
  • Całość blendować do uzyskania koktajlu.
  • Najlepiej podawać w pucharze. Można przyozdobić świeżymi owocami.

Przepis nr 3 – „Kulinarny świr” Aleksandra Podeszwa

No dobrze, tym razem więcej mięcha i to wołowego. Kto się na to pisze?

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • 200 g fois gras
  • 500 g pieczarek
  • 50 g sera Gruyere
  • 60 ml piwa Porter ze śliwką
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mix sałat
  • Szczypta lubczyku
  • 3 łyżki oleju
  • Łyżka masła klarowanego
  • Łyżka masła
  • Łyżka musztarda francuska
  • Łyżeczka miodu
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na 4 równe porcje. Przyprawić je solą i pieprzem, odstawić do lodówki na orzynajmniej 1 godzinę.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. Podgotować w osolonej wodzie, na półsurowo.
  • Przygotować sos do ziemniaków: śmietanę zagotować w rondelku, dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i szczyptę cukru.
  • Podgotować ziemniaki i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 minut.
  • Pieczarki obrać i podsmażyć na maśle klarowanym. Po uzyskaniu przez nich złotego koloru dodać wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli i lubczyku. Całość smażyć ok. 2 minuty.
  • Kawałki mięsa dokładnie natrzeć olejem z każdej strony. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Stopień wysmażenia średni – 3,5 minuty z każdej strony, bardziej – 5 minut z każdej strony. Usmażone steki odkładamy na kratkę, aby mięso odpoczęło.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wlać 50 ml bulionu warzywnego i piwo. Smażyć ok. 5 minut, aż alkohol wyparuje.
  • Na osobnej patelni podsmażać pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ją do sosu i całość chwilę dusić. Zdjąć z palnika i dodać łyżkę masła.
    Przygotować sos vinegrette: mieszać łyżkę musztardy, łyżeczkę miodu, wciśnięte pół ząbka czosnku, olej, pieprz i sól. Dodać do mixu sałat.
  • Na talerzu ułożyć stek, na nim plaster fois gras, posypać pieczarkami i polać sosem. Obok poukładać pieczone ziemniaki. Sałatę podać w osobnej miseczce.

Jeśli szukasz alternatywy i pomysłu na obiad z wykorzystaniem tego składnika, koniecznie spróbuj polędwicy po balijsku, czyli polędwica wołowa w sosie imbirowo-pomarańczowym.

Jak oceniacie powyższe przepisy? Na który się skusicie? Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, zapraszamy Was po więcej inspiracji na naszego bloga nawidelcu.pl!