Cukinia to wyjątkowo smaczne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Poza walorami smakowymi cukinia może pochwalić się także wyjątkową uniwersalnością i wartościami odżywczymi. Jeśli więc szukasz produktu, który urozmaici Twoje kuchenne eksperymenty, cukinia będzie strzałem w 10!

Cukinia – charakterystyka

Lekkostrawna, delikatna, uniwersalna i w dodatku małokaloryczna! Cukinia zwana także kabaczkiem jest warzywem z rodziny dyniowatych. Jej łacińska nazwa to Cucurbita pepo, co jasno wskazuje na powiązanie z dynią (Cucurbita). Obie rośliny należą do szerokiej i cenionej w rolnictwie rodziny dyniowatych, w której znajdziemy także ogórki, arbuzy i melony. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia cukinia jest owocem i podobnie jak pokrewny ogórek, w dużej mierze składa się z wody – stąd jej niska kaloryczność: zaledwie 16 kcal na 100 g produktu.

Obiad z cukinii – 3 najlepsze pomysły

Z cukinii można przygotować niemal wszystko – od zup, owsianek, przez sosy, aż po ketchup! Łagodny smak i uniwersalność sprawiają, że może być doskonałym składnikiem dla wielu potraw. Zastanawiasz się, co zrobić na obiad z cukinią? Mamy dla Ciebie kilka obiadowych inspiracji!

1. Zupa krem z cukinii

Obiad do 500 kcal? Proszę bardzo! Zupa krem z cukinii to propozycja zarówno na letnie orzeźwiające obiady, jak i chłodne jesienne wieczoru. Sam kolor zupy sprawia, że planuje się dokładkę.

Przepis na zupę krem z cukinii

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

2-4

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę pokroić i ugotować w bulionie. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Cukinię obrać, jeśli to konieczne, pokroić w kostkę i smażyć aż zmięknie. Do garnka i ugotowanych warzyw przełożyć zawartość patelni, dodać przyprawy. Całość zmiksować na gładki krem. 

 

Obiad niskokaloryczny nie musi być nudny!

2. Leczo z cukinii

Przepis na leczo z cukinii można śmiało przypisać do kategorii – „obiad z niczego”. Niby w lodówce nic nie ma, ale składniki na leczo znajdą się zawsze! Leczo jest sycące i pozwala na prawdziwą improwizację w kuchni.

Przepis na leczo z cukinii

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

4-5

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w dosyć grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę. Do zeszklonej, ale nie zarumienionej cebuli dodać cukinię i ⅓ szklanki wody. Dusić przez około 15-20 minut. Po tym czasie dorzucić paprykę, pieczarki, pomidory oraz przyprawy. Dusić około 20 minut. 

 

I leczo z cukinii gotowe!

3. Placuszki z cukinii

Wprowadzenie warzyw w diecie najmłodszych to niejednokrotnie duże wyzwanie logistyczne. Placuszki to z jednej strony doskonały sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety, a z drugiej pokazanie, że warzywa mogą być spożywane na wiele różnych sposobów. Dla osób w tym także rodziców, którzy wprowadzają w życie zdrowe nawyki żywieniowe, mamy przepis doskonały! Lekkostrawne, delikatne i niesamowicie proste placki cukiniowe!

Przepis na placuszki z cukinii

Składniki:

Czas przygotowania

30 minut

Liczba osób

2-3

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Przełożyć na sitko i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć ponownie. Do miski ze startą cukinią wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wymieszać. Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie dodać do miski z cukinią. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty z każdej strony.

 

Owsianka, tarta, spaghetti, lasagne? Cukinia zdecydowanie niejedno ma imię! Jeszcze wiele mamy do odkrycia…