Wydaje się, że zupy w formie kremu nie mają sobie równych. Nad ich zaletami można rozpisywać się bez końca: są sycące, rozgrzewają, dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo witamin, a przede wszystkim są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.

Kiedyś jadły je tylko dzieci — dziś najwięksi smakosze przygotowują je w swoich restauracjach. Z kolei internetowe influencerki zajadają się nimi, podkreślając ich niską kaloryczność i bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na najlepsze, naszym zdaniem, zupy w formie kremów. Zobaczcie sami!

Dla każdego

Chyba każdy uwielbia zupę pomidorową. A co, jeśli z zupy zrobimy krem? Wyjdzie jeszcze pyszniej!

Składniki:

  • 1 kg pomidorków cherry
  • 1 litr bulionu
  • 1 główka czosnku
  • 200 gram parmezanu
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 250 gram serka mascarpone
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek, cukier

Wykonanie:

Na blachę wykładamy pomidorki, pomidory suszone i przekrojoną na pół główkę czosnku, wszystko polewamy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na tarce trzemy parmezan i układamy go na blasze tak, by powstały kółka. Wszystko razem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Parmezanowe chipsy wyjmujemy wcześniej — czekamy jedynie aż się zezłocą. Po upieczeniu pomidorki wraz z przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 minut. Następnie wszystko blendujemy. Tak jest! Nieobrany czosnek i gałązki z pomidorków także! Dzięki temu zupa zyska niesamowity aromat. Już zblendowaną zupę trzemy przez sitko, gotujemy i dodajemy rozdrobniony serek mascarpone. Doprawiamy i dekorujemy listkami bazylii oraz chrupiącymi chipsami z parmezanu. Et voila!

Dla tych, którzy wolą bardziej wykwintnie

Przecież nikt nie powiedział, że zupa nie może być wytworna. Może, proszę bardzo:

Składniki:

  • 6 marchewek
  • mleko kokosowe
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • olej sezamowy
  • chilli
  • mięta
  • curry, kolendra, kminek, pieprz i sól

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i kolejno wrzucamy na nią posiekane: cebule, czosnek, chilli i łyżeczkę curry. Smażymy przez ok. 5 minut. Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i dodajemy usmażone cebule z przyprawami. Całość gotujemy przez ok. 20 minut. Gdy marchewki będą już miękkie blendujemy wszystko i dodajemy przyprawy. Krem wykładamy na talerze i dekorujemy listkami mięty.

Dla tych, którzy lubią słodkie

To nasze odkrycie i nie lada zaskoczenie. Tym większe, że takiego smaku po kremie z fasoli się nie spodziewaliśmy. Rewelacja! Sami skosztujcie:

Składniki:

  • 250 gram białej, dużej fasoli namoczonej na noc
  • 1 litr + 1 szklanka tłustego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 200 gram mrożonych wiśni
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • sól

Wykonanie:

Namoczoną fasolę odcedzamy i zalewamy czystą, posoloną wodą. Gotujemy, aż stanie się miękka, odcedzamy i obieramy (jeszcze gorącą) ze skórek. Mielimy maszynką przez najmniejsze oczka, a do tak powstałej masy dodajemy niedużą ilość mleka, olejek i 3 łyżki cukru. Ucieramy tak, żeby powstała gładka masa. Następnie zalewamy ją wrzącym mlekiem i ubijamy mikserem tak długo aż powstanie krem. Dokładamy masło, ryż i sól. Na patelni rozgrzewamy resztę cukru, dodajemy odsączone wiśnie i smażymy 5 minut. Po nałożeniu zupy na talerze na każdy nakładamy po łyżce gorących wiśni, a całość posypujemy rozdrobnionymi płatkami migdałów.

Zupy kremy są bardzo łatwe do przygotowania, jednak, by były one naprawdę pyszne, pamiętajmy o jednej, naczelnej zasadzie: aby stworzyć dobrą zupę, musimy mieć też dobre, świeże składniki. Zwróćmy uwagę także na tłuszcz, na którym podsmażamy, na jakość dodawanych przypraw oraz sprawdzajmy, czy warzywa (szczególnie korzeniowe) ugotowaliśmy do miękkości. Nie zapomnijmy też o smacznych dodatkach — prażone pestki słonecznika, listki bazylii, parmezan czy płatki migdałowe pięknie ozdobią nasz talerz i dodadzą walorów smakowych naszemu daniu.