Za oknem szaro-bura jesień i dłuższe wieczory. Ale, ale! Nie ma się co załamywać! Dziś pokażemy Ci jak korzystać z uroków chłodniejszych miesięcy i naładować się pozytywną energią! Jednym ze sposobów na udany dzień jest przygotowanie sobie czegoś smacznego… Dlatego znajdziesz tutaj między innymi przepis na cynamonki!

Sposoby na jesienne wieczory

Jesień, czy szerzej sezon jesienno-zimowy, to świetna okazja do tego, by przygotować sobie kubek gorącej herbaty lub ulubionej kawy… Jeśli szukasz czegoś nowego, koniecznie sprawdź nasz wpis kawa na 10 sposobów — najlepsze przepisy! Z taką dawką inspiracji, na pewno nie będzie Ci nudno! Co oprócz gorącego napoju może sprawić, że pokochasz jesień na nowo? Jeśli jesteś fanem kina, długie wieczory mogą sprzyjać nadrobieniu filmowych i serialowych zaległości! Pora owinąć się w miękki koc i delektować czasem dla siebie! Oczywiście film łatwo możesz zamienić na książkę, jeśli należysz do teamu moli książkowych.

Dobrym sposobem na zagospodarowanie czasu jesienią, jest zrobienie sobie wieczoru gier planszowych!

Przepis na cynamonki

Nie samą zabawą żyje człowiek, zatem pora na przygotowanie czegoś smacznego. Z jakim zapachem kojarzy Ci się okres jesienno-zimowy? Co powiesz na cynamon? W celu poznania historii tej niesamowitej przyprawy i jej właściwości zapraszamy Cię do wpisu! 

Poniżej zdradzamy przepis na cynamonki, czyli słodkie i puszyste bułeczki drożdżowe!

Przepis na cynamonki

Składniki:

Czas przygotowania

180 minut

Liczba osób

4

Przygotowanie: 

  1. W zależności od tego, czy masz do dyspozycji drożdże suche, czy świeże, albo wsyp je do mąki, albo przygotuj najpierw rozczyn. W osobnym rondelku roztop masło.
  2. Do miski dodaj pozostałe suche składniki i wyrób masę. Dodaj jajka. Pod koniec dodaj masło, które zdążyło ostygnąć.
  3. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie miękkie, a następnie przykryj ręcznikiem do urośnięcia masy.
  4. Po około 2 godzinach wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na 2 części. Obie części rozwałkować na dwa równe prostokąty (około 35×30 cm).
  5. Jedną stronę posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem i cynamonem.
  6. Całe ciasto zwiń na roladę i pokrój w plasterki.
  7. Ułóż ciasto na blaszce z papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia ciasta.
  8. Następnie piecz je przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
  9. Na koniec możesz pokryć ciasto lukrem. Smacznego!

Jak zrobić lukier?

Do przygotowania lukru potrzebujesz jedynie szklanki cukru pudru i dwóch łyżek wrzątku. Utrzyj całość za pomocą łyżki lub miksera.

Już wiesz, jak sprawić, by jesienne wieczory nabrały magii. Zachęcamy do eksperymentowania również z innymi przepisami i poszerzania swoich kulinarnych horyzontów!