Banany to owoce, które zawierają wiele składników odżywczych i witamin. Są bogatym źródłem potasu, dlatego zaleca się ich spożywanie przy nadciśnieniu. Poza tym banany można spożywać na różne sposoby! Można przygotować tajskie smażone banany (Kluai Khaek) albo chlebek bananowy inaczej też nazywany „banana bread”. W większości przepisów wykorzystuje się przede wszystkim dojrzałe banany. W naszym przepisie będzie zupełnie odwrotnie! To właśnie świeże i jeszcze twarde banany sprawią, że chlebek będzie miał niesamowicie wyrazisty smak.

Chlebek bananowy – przepis

Popularny banana bread można przygotować na kilka różnych sposobów. Nazwa może być myląca, ale chlebek bananowy niewiele ma wspólnego z tradycyjnym chlebem – jest słodki i bardziej przypomina ciasto. Poza tym banany dostępne są w marketach przez cały rok, a proces przygotowania ciasta trwa chwilkę.  Wystarczy tylko kilka składników i mamy obłędnie pyszny, prosty chlebek bananowy. Czas na przepis!

Chlebek bananowy - składniki

Składniki:

Czas przygotowania

40 minut

Liczba osób

4

Przygotowanie:

  • Przygotuj banany – najlepiej, gdyby były jeszcze twarde. Włóż do miski i wymieszaj razem z cukrem. Sprawdzi się tu cukier trzcinowy, ponieważ nadaje specyficzny smak i kolor ciastu. Możesz użyć także cukru białego. 
  • Następnie należy rozgnieść banany na purée, warto w tym momencie użyć tłuczki do ziemniaków, możesz również alternatywnie użyć widelca. 
  • W następnym etapie dodaj masło – koniecznie w temperaturze pokojowej. 
  • Ubij masę, przygotuj mikser i ustaw go na dużej obroty. Ubijaj ciasto, do uzyskania jednorodnej konsystencji. Kolejno dodaj jajka i porządnie ubij.
  • Dodaj zwykłą mąkę i mąkę migdałową, jeżeli nie masz mąki migdałowej, możesz użyć zwykłej pszennej.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej do formy. Dno i ścianki naczynia warto wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni, a po 25 minutach sprawdź za pomocą patyczka czy jest już upieczone.
  • Po wyjęciu z pieca daj ciastu całkowicie ostygnąć. Najlepiej zawiń odstaw je na kilka godzin.

Przepis z bananem znajdziesz także w naszym śniadaniowym wpisie – 4 proste śniadania z bananem w roli głównej. Banan to owoc, który można przygotować na wiele różnych sposobów – wykorzystując zarówno te bardzo dojrzałe, jak i te jeszcze zielone. A po spróbowaniu naszego chlebka bananowego z pewnością zapiszesz go w swojej stałej karcie dań! Chleb bananowy idealnie smakuje z pysznym i naturalnym masłem orzechowym o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych!