Cześć i czołem!
Dziś jeden z moich faworytów! Ciasto z cukinii. Robi furorę, znika zdecydowanie szybciej, jak powstaje, a gdzie się nie pojawi zaskakuje i zachwyca!
Jest tak dobre, że postanowiłam je wykonać, jako tort na urodziny własne. Które nota bene były całkiem niedawno. TO ciasto uwieczniło moją uroczystość, a docenione zostało tak bardzo przez domowników, że zniknęło w ¾ zaraz po tym, jak zdmuchnęłam świeczkę.. Dodam, że świętowaliśmy w wąskim naszym czteroosobowym, rodzinnym gronie.. 😀
Zatem, jeśli szukasz ciekawych połączeń, zdrowszej alternatywy dla biszkoptu z kremem – to zachęcam spróbować. Być możesz dołączysz do grona fanów tego ciasta? 🙂
Ciasto z cukinii
Wykonanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Włączam piekarnik na 160 stopni by się nagrzał, a ja w tym czasie przygotowuję ciasto. W pierwszej kolejności ścieram cukinię na tarce. Wybieram większe oczka. Nie obieram cukinii. Gdy kupuję wybieram te drobniejsze, tak by nie trzeba było wydrążać środka. Cukinia po upieczeniu zazwyczaj znika w cieście. Jeśli wolisz możesz zetrzeć cukinię na drobnych oczkach.
Wszystkie suche składniki przesiewam przez sitko i odstawiam w jednej misce.
Masło ucieram z cukrem. Zrób to tak, jak lubisz bądź preferujesz. Ja robiłam to już na wiele sposobów. W oryginalnym przepisie polecają by utrzeć do puszystej masy.. Próbowałam w makutrze, co bardzo długo trwało, a do puszystości było daleko..
Mój robot kuchenny ma taką miskę, że końcówki nie wybierają całości zawartości, więc puszyście też nie było..
Ostatecznie wrzuciłam wszystko do blendera z ostrzem w kształcie litery „S” i.. tak je napuszyłam ;P
Nie widziałam, by miało to wpływ na konsystencję ciasta.. Także że..
W pierwszej kolejności masło z cukrem, a później stopniowo dodawałam jajka i olej. Otrzymałam konsystencję, jak na zdjęciu poniżej.
Do tak przygotowanej masy dodałam suche składniki – tu już mieszałam łyżką. Dodawałam w kilku partiach na zmianę z jogurtem. Na koniec starta cukinia i rozdrobniona czekolada.
Całość wylałam na przygotowaną uprzednio okrągłą formę i do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 35 – 45 minut.
Czas pieczenia może się nieco różnić. Zależy od piekarnika. Obserwuj. Pomocna będzie drewniana wykałaczka. Gdy jest w miarę sucha – kończę pieczenie i wyciągam ciasto.
Gotowe wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej
Ja na potrzeby uroczystości przystroiłam moje ciasto rozpuszczoną czekoladą i piernikiem.
Dzieci były zachwycone dekoracją 😉
Na zdrowie!
P.S. Będzie mi miło, gdy zostawisz ślad po swojej wizycie w postaci słów kilku w komentarzu 🙂
Tomasx
Ciasto było przepyszne i nie wiem czy kiedykolwiek bym o smaku stwierdził że jest tam cukinia. Było pysznie czekoladowe, idealnie wilgotne i pyszne. Polecam.
JoAnna
Tomasx aż nakłoniłeś mnie do zrobienia tego ciasta czekoladowego z cukinii dla moich łasuchów 😉
Sylwia Margraf
To fakt, każdy kto próbuje jest zachwycony, a później zaskoczony, gdy dowiaduje się, że tam cała cukinia w środku! Oczywiście pozytywnie zaskoczony 😀
Gabita
Ciasto jest rewelacyjne! Nie za słodkie, w sam raz wilgotne i bardzo czekoladowe 🙂 Domownicy są zachwyceni!
Sylwia Margraf
Gabita bardzo się cieszę! Sama robiłam je przedwczoraj i zachwyca za każdym razem 🙂 Pozdrawiam, Sylwia Margraf