W pośpiechu codziennych obowiązków zawodowych, zadbana dieta w pracy czasem przegrywa na korzyść łatwych i szybkich rozwiązań. Często brakuje także inspiracji, co przygotować na lunch do biura, więc sięgamy po gotowe kanapki lub batony prosto ze sklepu pod biurem. Jednakże, to podejście może być błędem. Gdy spędzamy osiem lub więcej godzin w pracy, ważne jest, aby dostarczyć organizmowi zbilansowany posiłek.
Zapiekane naleśniki po bolońsku
Osobno przygotować naleśniki.
Na dużej patelni (z pokrywą) lub garnku z grubym dnem, na umiarkowanym ogniu i na 2 łyżkach oleju, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cienko pokrojone łodygi selera. Chwilę razem podsmażać mieszając. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Zwiększyć ogień do dużego i dodać mielone mięso. Dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 minut) często mieszając.
Wlać gorący bulion, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40 minut. Dodać przecier pomidorowy oraz oregano, wymieszać, przykryć ponownie pokrywą i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec otworzyć naczynie i co chwilę mieszając odparować resztę płynu.
Na patelnię wsypać mąkę i podgrzać ją. Mieszając drewnianą łyżką smażyć ok. 1 – 2 minuty. Dodać masło i roztopić, wymieszać, zagotować. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając rózgą aż sos będzie gładki. Doprawić solą i zagotować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naleśniki posmarować nadzieniem mięsnym, zwinąć w ruloniki i ułożyć w natłuszczonej formie. Polać beszamelem i zapiekać 25 minut.
Cukinia faszerowana mięsem indyka z sosem tzatziki
Cukinie przekrój na połówki. Wydrąż miąższ, zostawiając półcentymetrowe ścianki. Posiekaj go i uduś na patelni razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz cebulą. Dodaj mięso, wymieszaj, podsmaż wszystko razem, dopraw ziołami.
Cukinie napełnij farszem i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. W tym czasie przygotuj sos: do jogurtu dodaj ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Zapieczone cukinie polej sosem.
Ryżowa sałatka
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na duży talerz lub tacę i ostudzić. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz papryką i wyłożyć na dno salaterki. Dodać kolejne warstwy sałatki: posiekanego ananasa, seler marynowany, pokrojoną w kosteczkę szynkę, następnie odcedzoną kukurydzę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, obrane i pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki.
Przykryć majonezem, obłożyć plasterkami rzodkiewek i posypać grubą warstwą posiekanego szczypiorku.
Te pyszne i pożywne dania nie tylko dostarczą Ci energii na cały dzień, ale także sprawią, że Twój czas w biurze będzie bardziej smaczny i satysfakcjonujący. Przygotuj je wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy, a będziesz gotowy na każde wyzwanie, jakie przyniesie Ci dzień!