Risotto to znakomite danie na każdą okazję. Delikatne, puszyste, o kremowej konsystencji. Idealne na lunch czy kolację z przyjaciółmi przy świecach i dobrym filmie. Proste i szybkie w przygotowaniu – gotowe w zaledwie 30 minut. Głębi i wyrazistego smaku nada potrawie „szczypta” napoju gronowego. A zatem nie pozostaje nam nic innego, jak… ruszyć do dzieła!

Risotto ze szparagami

Składniki:

Czas przygotowania

45 minut

Liczba osób

4

PRZYGOTOWANIE:

 

KROK 1: gotujemy bulion

Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu. Szparagi kroimy na kawałki długości ok. 2 cm. Główki podsmażamy oddzielnie na 1 łyżce rozgrzanej oliwy i odkładamy do dekoracji.

KROK 2: podsmażamy warzywa i ryż

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.

KROK 3: redukujemy wino

Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 5 minutach część bulionu powinna zostać wchłonięta przez ryż – wówczas dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, gdy wywar ponownie zostanie wchłonięty. Po 10 minutach dodajemy szparagi. Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut.

Gdy ziarenka będą delikatnie miękkie, dodajemy mascarpone oraz starty parmezan i mieszamy.

KROK 4: przygotowujemy sałatkę

Radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oraz 3 łyżki oliwy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.

Risotto przekładamy na talerze, dekorujemy smażonymi główkami szparagów. Podajemy razem z sałatką i startym parmezanem.

Szeroka oferta napojów gronowych, które sprawdzą się jako dodatek do potraw w każdej postaci, dostępna jest na platformie rezerwacyjnej Winnicalidla.pl. Dodatkowo portal Winnica Lidla zawiera wiele ciekawych artykułów z zakresu kultury i tradycji kulinarnych z różnych stron świata.