Kto z nas nie kocha słodkości? Zwłaszcza tych świątecznych, które wypełniają dom swoim zapachem i aromatem, tworząc niepowtarzalną atmosferę.

Jedni nie wyobrażają sobie wigilijnego stołu bez makowca, inni bez miodownika. My zebraliśmy świąteczne słodkości w jedno miejsce, tak aby łatwiej było Wam zaczerpnąć inspiracji w czasie pieczenia pyszności na Święta Bożego Narodzenia!

1. Makowiec

Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten tradycyjny wypiek możesz podać w różnych wariacjach — na kruchym spodzie, jako roladę, z bezą czy jabłkiem. Sekretem udanego makowca jest własnoręcznie przygotowany mak. Do masy warto dodać jedno żółtko, które sprawi, że mak będzie wilgotny nawet po wyjęciu ciasta z piekarnika! Jeśli znudził Ci się tradycyjny piernik — polecamy wypróbować drożdżową gwiazdę makową. Smakuje cudownie i jeszcze lepiej wygląda! Idealna na stół wigilijny.

2. Miodownik

To pyszne i efektowne ciasto, które znika ze stołu w ekspresowym tempie. Plusem miodownika jest możliwość przygotowania go nawet tydzień wcześniej. Ciasto wtedy nabiera miodowego smaku, a blaty stają się idealnie kruche. Co sprawia, że znika tak szybko? Połączenie kremowej masy kajmakowej, chrupiących blatów i startych orzechów. Polecamy do kremu dodać odrobinę naparu z kawy — nada mu to ciekawego posmaku!

3. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

To kolejny wypiek, który jest nieodzownym elementem na stole wigilijnym. Bogate w
korzenny smak blaty, przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi sprawiają, że piernik nie wytrzyma do drugiego dnia Świąt! Tradycyjny piernik staropolski musimy przygotować już 6 tygodni wcześniej, tak by leżakował i czekał na przedświąteczne pieczenie, nabierając korzennego aromatu. W tym czasie warto zabrać się za zrobienie domowych powideł śliwkowych — my polecamy dodać do nich odrobinę rumu. Aromat rumu wydobędzie wyrazisty smak owoców i doda ostrości. Jeśli nie możesz sam przygotować powideł, wybieraj te, które w składzie mają naturalne składniki i małą ilość cukru!

4. Pierniczki

Pieczenie i dekoracja pierników to świetny sposób na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi! Każdy z nas pamięta wycinanie świątecznych wzorów z ciasta i dekorację lukrem i orzechami. Sekretem pysznych i aromatycznych pierniczków jest dobra przyprawa. My polecamy zmieszać cynamon, anyż, goździki, gałkę muszkatołową, szczyptę startego imbiru, szczyptę pieprzu i kawy. Ta mieszanka sprawi, że Twoje pierniki w szybki sposób staną się bogate w wyjątkowe korzenne smaki.

5. Sernik z brzoskwiniami

Jeśli chcecie lżejszego ciasta niż piernik czy makowiec — polecamy pulchny sernik z brzoskwiniami. Zrobienie go nie jest pracochłonne, a połączenie masy serowej z brzoskwiniami jest orzeźwiające — idealne po ciężkiej i tłustej kolacji. Wystarczy, że przygotujesz kruche ciasto, zmiksujesz masę serową z jajkami i cukrem, dodasz resztę składników i wymieszasz z brzoskwiniami z puszki!

To nasze propozycje na świąteczne desery, które pokocha cała rodzina! Mamy nadzieję, że zainspirujecie się naszymi wyborami i dopiszecie je do swojego menu. W międzyczasie polecamy poczytać nasz artykuł https://www.nawidelcu.pl/tradycje/maka/. Wiedza ta przyda Ci się zwłaszcza teraz, kiedy piec będziesz w ilościach hurtowych! Udanych wypieków.