Masterchef jest to zdecydowanie najbardziej popularny program kulinarny w Polsce. Emitowany jest już od ponad 9 lat i po dziś dzień cieszy się ogromną popularnością.

Uczestnicy walczą o niesamowicie pomocny w dalszej karierze tytuł Masterchefa. Przepisy każdego przygotowanego dania, widzowie mogą znaleźć na stronie internetowej.

Za wygranie sezonu w Masterchefie otrzymuje się nie tylko nagrodę pieniężną, ale także możliwość wydania książki kulinarnej. To właśnie na tym najbardziej zależy uczestnikom kulinarnego show. Aby osiągnąć ten cel, uczestnicy muszą sięgać po najciekawsze pomysły, jakie przychodzą im do głowy. Liczą się nie tylko niebanalne propozycje, ale i te, doskonałe w smaku. Wybraliśmy dla Was dwie ciekawe propozycje na obiad, na które warto rzucić okiem i zaskoczyć swoich najbliższych.

PROPOZYCJA I: Jesiotr w sosie porowym z koprem i migdałami

Pierwszym daniem będzie prawdziwa skarbnica witamin, czyli jesiotr. Ten gatunek ryby cechuje niezwykła delikatność i wyrazisty smak. Jest to idealna propozycja dla osób dbających o swoje zdrowie.

Potrzebujesz:

  • 2 dzwonki jesiotra
  • 1 por
  • 1 szalotka
  • 250 ml wina białego, wytrawnego
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • garść kopru
  • 0,5 szklanki płatków z migdałów
  • 100 ml śmietanki 18%
  • maślanka

Przygotowanie:
Dwa dzwonki z jesiotra wrzuć do miski, zalej szklanką maślanki oraz wrzuć 4 łodygi kopru. Użyj pieprzu i soli. Pozostaw na 15 minut. Na patelnię wrzuć posiekaną szalotkę, pokrojony por, masło, sól, wino i pieprz. Podsmaż przez około 10 minut, potem wrzuć do blendera i zblenduj do momentu, aż uzyskasz gładką masę. Całość przelej do garnka, podlej śmietaną i dodaj jesiotra. Duś przez około 10 minut. Do małego garnuszka wrzuć garść pokrojonego pora, migdały i łyżkę masła. Podsmaż przez około 10 minut. Na koniec dodaj garść posiekanego kopru i gotowe.

PROPOZYCJA II: Miętowa jagnięcina

Pora na bardziej nietypowe danie: jagnięcina z miętą to świetna propozycja na niebanalną kolację. Mięta w tym daniu nadaje ciekawego i niepowtarzalnego smaku, który naprawdę warto spróbować.

Potrzebujesz:

  • 1 kawałek mostka jagnięcego
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 pęczek mięty
  • bułka tarta
  • marchewka
  • 1 szalotka
  • 1 tacka portobello
  • 100 ml czerwonego wina
  • kilka kropel tabasco
  • czosnek
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Natnij jagnięcinę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż ją na patelni wraz z szynką parmeńską. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 stopni i piecz około 6 minut. W międzyczasie zrób mieszankę bułki tartej z miętą, solą oraz pieprzem. Po wyjęciu jagnięciny z piekarnika obtocz ją w tej panierce i włóż ponownie na około 4 minuty. Teraz czas na dodatki. Szparagi blanszuj w wodzie z miętą. Podsmaż na patelni szalotkę, portobello i szynkę parmeńską. Dodaj do tego czerwone wino i sos tabasco. Przejdź w tym momencie na niski ogień. Gdy wszystko będzie gotowe, ściągnij z ognia i dodaj zimne masło. Gotowe, można podawać do stołu.

Dajcie nam znać w sekcji komentarzy, które danie zrobiło na Was większe wrażenie? Jeżeli jednak szukacie czegoś do przygotowania na szybko, skorzystajcie z naszego nowego artykułu https://www.nawidelcu.pl/kulinarny-lifestyle/4-niezawodne-przepisy-szybki-obiad/. Maksymalny czas przygotowania, przedstawionych w artykule dań wynosi 30 minut.