Jesteś fanem świeżo parzonej kawy i nie wyobrażasz sobie poranku lub spotkania z przyjaciółmi bez filiżanki kawy? A dodatkowo, masz ochotę trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować nowych doznań smakowych? Świetnie się składa, ponieważ przygotowaliśmy zestawienie różnych sposobów parzenia i przygotowywania kawy. Mamy świadomość, że w gąszczu wielu metod sporządzania tego napoju, łatwo się pogubić i mogą one przyprawić niejednego kawosza o zawrót głowy, dlatego poniżej szczegółowo przedstawiamy ich najciekawsze i najsmaczniejsze przykłady.

  1. Espresso – kawa z małą ilością wody, ale o dużej dawce energii. Może stanowić bazę do przygotowywania innych rodzajów kawy, np. cappuccino. Serwowana może być podwójnie, choć zdarza się, że nawet i potrójnie. Gdy zamówimy espresso w kawiarni, zostanie ono podane wraz ze szklanką wody, która służy do oczyszczania i przygotowania kubków smakowych przy delektowaniu się smakiem espresso.
  2. Kawa po turecku – istnieją sprzeczne opinie co do pochodzenia sposobu zaparzania tej kawy, ale prawdopodobnie ma swoje źródło w Turcji lub Grecji. Powszechnie lubiana jest za swój smak. Proces przyrządzania kawy po turecku zaczyna się od palenia kawy, a następnie zagotowania zmielonych ziaren kawowca w tygielku, zazwyczaj z cukrem. Kawa po turecku podawana jest w małych, gustownych filiżankach. Co ważne, fusy z kawy zostają na dnie filiżanki, przez co podczas konsumpcji spożywa się mniejszą ilość kofeiny w porównaniu do kawy rozpuszczalnej.
  3. Cappuccino – włoska kawa mleczna szczególnie lubiana przez damską część kawowych wielbicieli za swój delikatny smak i gęstą, puszystą piankę, którą zazwyczaj przyprósza się kakao, cynamonem lub drobno potartą czekoladą. Aby przyrządzić cappuccino, należy podgrzać mleko do temperatury 60 stopni C, spienić je spieniaczem, zaparzyć espresso, posłodzić i przelać spienione mleko do kawy. Gotowe!
  4. Mokka – to pyszna i aromatyczna kawa z czekoladą. Jest kilka sposobów na przyrządzenie mokki, jednym z nich jest przygotowanie espresso, dodanie cukru i kakao do gorącej kawy, a na koniec zalanie całej mieszanki podgrzanym mlekiem. Opcją drugą, dla prawdziwych łasuchów jest dodanie wcześniej rozpuszczonej czekolady do gorącego espresso. My wybieramy zdecydowanie drugi wariant!
  5. Kawa po irlandzku – podczas, gdy kobiety uwielbiają delikatne cappuccino, mężczyźni chętniej sięgają po kawę po irlandzku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj rzecz jasna wysokiej jakości whisky –  irlandzka lub szkocka. Do filiżanki z łyżką brązowego cukru, wlewamy pięćdziesiątkę alkoholu, a następnie zalewamy gorącą kawą. Pamiętajmy, aby po takiej przyjemności nie wybierać się samochodem w podróż – no chyba, że jesteśmy pasażerem! 🙂
  6. Café au lait – czyli kawa z mlekiem we francuskim stylu, gdzie kluczową rolę odgrywają wysokiej jakości ziarna kawowca, nadające odpowiedni smak i aromat całemu napojowi. Kawa serwowana jest w wysokich szklankach lub filiżankach o pokaźnych rozmiarach. 
  7. Frappe – kawa mrożona idealna na upalne popołudnia. Przygotowywana jest z kawy rozpuszczalnej, 2 łyżek zimnej wody i 3 łyżeczek cukru, które miksuje się w shakerze. Do otrzymanej pianki, dodaje się kostki lodu, mleko, zimną wodę, delikatnie miesza i już można cieszyć się orzeźwiającą przyjemnością.
  8. Kawa po wiedeńsku – prawdziwa dama wśród kaw! Kawa po wiedeńsku to inaczej tradycyjne espresso ze spienionym mlekiem. Najlepiej smakuje w połączeniu ze słynnym wiedeńskim deserem – tortem Sachera. To istnie królewski duet!
  9. Espresso con Panna – jeśli kochamy kawę w połączeniu z bitą śmietaną to Espresso con Panna będzie spełnieniem naszych najskrytszych zachcianek. Aby przygotować ten napój, wystarczy wlać do filiżanki espresso i nałożyć na sam wierzch bitą śmietanę. Smakuje obłędnie!
  10. Ca Phe Sua Da – na koniec coś bardziej egzotycznego. Ca Phe Sua Da to wietnamska kawa mrożona, podobna do greckiej frappe. Napój ten wykonuje się z drobno zmielonej palonej kawy — oczywiście wietnamskiej. Dodaje się również lód oraz skondensowane mleko. Lód podawany jest w jednej szklance, natomiast w drugiej serwuje się skondensowane mleko, które przykryte jest zaparzaczem do kawy.

Cappuccino, mokka czy kawa po wiedeńsku? Który z tych sposobów parzenia kawy najbardziej przypadł Ci do gustu? Czy najbardziej spodobały Ci się klasyczne pomysły na przygotowanie kawy, a może naszła Cię ochota na spróbowanie czegoś zupełnie nowego jak egzotyczne Ca Phe Sua Da? Mamy nadzieję, że nasz artykuł był prawdziwą inspiracją, aby zaserwować coś oryginalnego oraz cieszyć się popołudniem z filiżanką aromatycznej i wybornej kawy.