Trudno o bardziej znane na świecie i lubiane danie od chrupiących, ale soczystych w środku kawałków piersi kurczaka, smażonych w głębokim oleju.

Spopularyzowany przez amerykańskie sieci restauracji, jak KFC i McDonalds kurczak panierowany w płatkach kukurydzianych jest spotykany prawie w każdej restauracji, szczególnie jako podstawa Kids Menu. To pewniak, którego można zamówić jeśli reszta pozycji w menu niespecjalnie nas przekonuje lub boimy się zaryzykować. Tylko, czy nuggetsy w płatkach kukurydzianych rzeczywiście są w nich smażone? A może panierka tylko do złudzenia przypomina je w smaku i konsystencji? Jak uzyskać taki efekt?

Nuggetsy kontra stripsy – czym się różnią?

Chrupiąca panierka do kurczaka jest dość łatwa w przygotowaniu. Zanim jednak przejdziemy do opisu receptury, warto sobie odpowiedzieć na pytanie – czy to mają być stripsy, czy nuggetsy. Czym się różnią? I tu i tu mamy do czynienia z piersią z kurczaka, krojoną na kawałki. W przypadku stripsów są to raczej paski, a jeśli chodzi o nuggetsy to raczej mniejsze kąski. W restauracjach typu fast food nuggetsy są często przygotowywane ze zmielonego mięsa, w skład którego wchodzą zapewne także podroby. W domowych warunkach możemy zadbać o lepszą jakość takiego dania i pozwolić sobie na kawałki piersi z kurczaka.

Nuggetsy w płatkach przepis

Chrupiąca panierka do kurczaka – jak ją przygotować?

Panierka do piersi kurczaka powinna być chrupiąca, złocista i apetycznie postrzępiona. Ten efekt można uzyskać na wiele sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie mięsa w pokruszonych płatkach kukurydzianych (warto pomieszać je z bułką tartą). Wcześniej jednak należy kawałki przyprawić lub zamarynować (w zależności od upodobań smakowych), a następnie obtoczyć w mieszaninie mleka oraz jajka. Innym sposobem jest obtoczenie zamarynowanego mięsa w mące oraz maślance. Jeśli proporcje zostaną dobrze dobrane i proces smażenia przebiegnie bez problemów nuggetsy będą chrupiące i złociste. Choć istnieje ryzyko, że panierka do kurczaka stanie się bardziej ciastem. Bardzo istotna jest zatem temperatura smażenia.

Jak usmażyć nuggetsy w płatkach kukurydzianych?

Smażenie nuggetsów odbywa się w głębokim oleju. Musi być bardzo rozgrzany, najlepiej do temperatury lekko powyżej 200 stopni Celcjusza. Warto mieć na uwadze, że po wrzuceniu zimnego mięsa do gorącego oleju, temperatura nieco opadnie. Samo smażenie powinno trwać dosłownie parę minut – od 3 do 5. Można tego dokonać w frytownicy lub głębokim garnku. Zalecamy użycie oleju rzepakowego.

Jak podawać smażone nuggetsy w płatkach kukurydzianych?

Najlepiej w towarzystwie smakowitych sosów i frytek, najzdrowiej w towarzystwie warzyw. Sposób podania nuggetsów jest wiele. Kurczak panierowany w płatkach kukurydzianych pasuje właściwie do każdego dodatku. Znakomicie nadaje się również jako treść kanapek. Burger, pizza, tortilla z kurczakiem, sałatka z kurczakiem… nuggetsy świetnie się sprawdzą jako mięsne dopełnienie. Super smakują również z dodatkiem ciągnącego się cheddara lub mozzarelli. A jeśli chcesz, aby dzieciaki na kinderbalu zjadły coś więcej niż tylko słodycze, koniecznie zaserwuj im nuggetsy! Maluchy je uwielbiają!