Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią czas na rodzinne spotkania, pikniki w ogrodzie lub relaks na świeżym powietrzu. Z tej okazji, niezależnie od tego co robicie przygotowaliśmy propozycje przepisów i tym samym różne formy spędzenia czasu na ten okres.

Tradycyjny grill majówkowy

Majówka kojarzona jest z pierwszym grillami w gronie rodziny lub przyjaciół. Jeśli tylko pogoda dopisuje, wyczekujemy właśnie potraw z grilla.

Skrzydełka z grilla

Składniki:

Czas przygotowania

90 minut

Liczba osób

6

Skrzydełka dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne piórka. W oddzielnej miseczce mieszamy wszystkie składnik marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę). W większym naczyniu skrzydełka obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na czas od 2 do 4 godzin, aby mięso przeszło smakiem wszystkich składników marynaty.

Grillujemy kurczaka na ruszcie

Piknikowe smakołyki

Jeśli tylko pogoda dopisuje, warto spędzać jak najwięcej czasu na zewnątrz, a piknik jest doskonałą okazją do wykorzystania tych słonecznych dni. Planując piknik na majówkę, warto wybrać urokliwe miejsce, takie jak park, las, jezioro czy plaża. Podczas pikniku można przygotować różnorodne potrawy, które łatwo przenosi się i spożywa na świeżym powietrzu.

Pizzerinki

Składniki:

Czas przygotowania

90 minut

Liczba osób

10

Cukier, sól i drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Powstały płyn połącz mąką, jajkiem i majonezem. Dokładnie wyrób ciasto tak, aby było elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodaj więcej mąki i podobnie jeśli będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę więcej wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Kiełbasę pokrój w plasterki – podsmaż ją na patelni tak, aby się wytopiło z niej trochę tłuszczu. Ciasto delikatnie pomieszaj z serem mozarella, kiełbasą razem z tłuszczem, pokrojonymi oliwkami i ziołami Knorr.

Powstałą w ten sposób mieszankę rozłóż do foremek na muffinki wcześniej wysmarowanych olejem. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut. Podawaj z dipem czosnkowym.

Własnoręcznie robione słodkości

Na koniec nie może zabraknąć słodkiego akcentu, który przygotujecie z rodzina lub przyjaciółmi. A po upieczeniu ciast czas na najprzyjemniejszy moment – degustację! Mając gotowe ciasto możecie zaprosić znajomych lub zabrać je na wcześniej wspomniany piknik jako kolejny dodatek.

Tarta z truskawkami

Składniki:

Czas przygotowania

90 minut

Liczba osób

6

Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników oprócz mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Formę na tartę o średnicy około 24 – 28 cm* posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm podsypując stolnicę mąką na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim spód formy. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o długości odpowiadającej średnicy formy. Ułożyć go przy brzegu formy, docisnąć palcami do formy oraz przykleić do ciasta na spodzie. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec przez 18 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie nakładać na całkowicie ostudzony spód, najlepiej nie wyjmować go z formy aby się nie pokruszył.

KREM: W garnku umieścić mleko i śmietankę, zagotować. W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i znów wymieszać. Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.

Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut). Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.

Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić (np. wstawić do garnka z zimną wodą z dodatkiem lodu, co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch na powierzchni). Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.

Gotowy kruchy spód oraz krem dokładnie ostudzić, krem można schłodzić w lodówce. Spodu najlepiej nie wyjmować z formy aby się nie pokruszył. Krem wyłożyć na spód około 1 cm warstwą (nie za grubo, bo tarta będzie się rozpadała, powinno więc zostać trochę kremu). Ułożyć pokrojone truskawki. Można udekorować miętą.