Jak dobrze rozpocząć dzień? Chyba nie ma nic lepszego od tego, kiedy budzi Cię aromat kawy i ciepły, chrupiący chleb. Oczywiście nie wszyscy mogą się z tym zgodzić (wiemy, że są wśród nas fani bardziej czerstwego pieczywa lub zwolennicy keto i ogólnie zdrowego stylu życia, który zakłada odstawienie zwykłego pszennego pieczywa). Jednak chleb może mieć kilka odsłon, również tę zdrowszą. Jak zrobić chleb domowy? Zdradzamy kilka sposobów!

Chleb domowy tradycyjny pszenny — przepis

Chleb domowej roboty to niebanalny sposób na pobudzenie kubków smakowych na nowo!

Ten etap rozpoczynamy od upewnienia się, że masz miękkie masło. Dlatego jeśli trzymamy takie składniki tylko w lodówce, wyciągamy i odstawiamy ok. 2 łyżek masła po to, by zmiękło.

  1. Aby wykonać chleb domowy w tradycyjnym wydaniu, należy przygotować ok. 30 g świeżych drożdży, a następnie dodać do nich łyżkę mąki pszennej chlebowej i 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki zalać ⅕ szklanki letniej wody i wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
  2. W międzyczasie przesiewamy do innej miski 550 g mąki, ok. 300 ml letniej wody, łyżkę soli oraz 2 łyżki wyjętego wcześniej z lodówki masła, a także przygotowany z etapu pierwszego rozczyn. Jeśli chcemy, by chleb miał dodatki w postaci ziaren, to dobry moment, by dodać je do ciasta.
  3. Wyrabiamy przez kilka minut ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Zagniatamy wyrośnięte ciasto, a następnie wykładamy do formy (keksówki) i odstawiamy na pół godziny.
  5. Po tym czasie pryskamy wierzchnią część ciasta wodą, oraz natnij nożem. Posypujemy makiem. Odstawiamy ciasto na kilka minut i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Pieczemy ciasto przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. 
  6. Na koniec pozostało ostudzić chleb, czyli wyjąć z formy i przełożyć na kratę. Gotowe!

Chleb keto — przepis

Na diecie ketogenicznej nie ma miejsca na mąkę pszenną, dlatego tym razem skorzystamy z mąki migdałowej, na którą przychylnie patrzą osoby nawet na diecie. Jak wykonać chleb keto?

  1. Do jednej miski dodajemy 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
  2. Następnie przygotowujemy 4 jajka; oddzielamy żółtka od białek: żółtka dodajemy do miski z mąką, a białka ubijamy mikserem.
  3. Do miski z mąką i żółtkami dodajemy około 60 g  rozpuszczonego, ostudzonego masła.
  4. Całość wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach. Stopniowo dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką ciasto.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, ciasto przekładamy do foremki i pieczemy 30 minut. Gotowe!

W tym wpisie przedstawiliśmy dwa różne sposoby na chleb domowej roboty. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Zachęcamy do eksperymentowania i próbowania wypieków własnej roboty – niepowtarzalne wrażenia gwarantowane! A szczególnie dbającym o swoją linię polecamy nasz wpis o tym: „Jaki chleb wybrać, gdy jesteś na diecie„.