Jaki chleb jest najsmaczniejszy? Ano ten świeży, czyli przyjemnie pachnący, z chrupiącą skórką. Wyborny chleb może upiec praktycznie każdy z nas, co z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Nie potrzebujemy do tego ani żadnego automatu czy nawet pieca chlebowego.

Wystarczy, że posiadamy piekarnik elektryczny czy gazowy i możemy każdego dnia cieszyć się świeżym i pachnącym pieczywem. W gruncie rzeczy nie jest to nic skomplikowanego.

Zamiast więc z samego rana biec do sklepu po pieczywo, warto wypełnić dom zapachem świeżo upieczonego bochenka, który szybko zniknie ze stołów. Do tego domowej roboty wędlina czy nabiał oraz warzywa zerwane prosto z ogródka i możemy pławić się w luksusie. Samodzielne pieczenie chleba to również niemała oszczędność pieniędzy, więc warto poeksperymentować w kuchni.

Bo bez chleba ani rusz

W przeciągu roku przeciętny Polak zjada kilkadziesiąt kilogramów chleba. Niestety jakość sklepowych wypieków pozostawia wiele do życzenia i czasem aż strach sięgać po choćby kromeczkę. Nie każdy jednak jest w stanie wyobrazić sobie chociażby jednego dnia bez pieczywa, dlatego też płacimy coraz więcej, kupując coraz to nowsze wynalazki. Mały chlebek za ponad 10 złotych? Nie każdego na to stać i nie jest to też zbyt opłacalne rozwiązanie. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba. Jest to smaczniejszy, zdrowszy i tańszy sposób, po który sięga coraz więcej osób. Bo czy jest coś smaczniejszego niż świeża kromka pachnącego pieczywa w połączeniu z masłem i szczyptą soli? Proste, a jakie smaczne i pożywne. W celu upieczenia własnego bochenka wystarczy zainwestować w składniki, poświęcić trochę czasu i energii. Nie musimy nawet posiadać jakiś specjalnych zdolności kulinarnych, a po włożeniu ciasta do piekarnika pozostaje nam tylko poczekać.

Mity na temat samodzielnego wypieka chleba

Niestety nie brakuje osób, które twierdzą, że nie mają czasu na pieczenie chleba w domu ani też odpowiedniego urządzenia czy też po prosu twierdzą, że jest to zbyt drogie. Najczęściej jednak są to opinie osób, które stawiają na gotowe rozwiązania ze względu na własne lenistwo czy brak wiedzy. Wolą kupować produkty chlebopodobne i narzekać na problemy zdrowotne, niż poświęcić trochę energii i czasu na upieczenie prawdziwego pieczywa we własnym zaciszu domowym. W związku z tym czas najwyższy obalić pewne mity.

Mit numer 1 – Nie opłaca się piec chleba w domu

Okazuje się, że upieczenie tradycyjnego bochenka chleba w domu jest nawet tańsze od kupnego pieczywa. Nie pieczemy przecież chleba codziennie, nawet w przypadku kilkuosobowej rodziny. Chleb domowego wypieku jest pożywniejszy i większy, a więc nie ma potrzeby objadania się nim. Sięgając po jedną z najtańszych mąk i piekąc w piekarniku elektrycznym, można mocno zredukować koszty. Nawet jeśli sięgniemy po ulubione dodatki w postaci nasion czy ziół, to i tak cena końcowa będzie mniejsza od sklepowego pieczywa z ziarnami.

Mit numer 2: Pieczenie chleba to żmudna i czasochłonna praca

Rzeczywiście kiedyś pieczenie chleba trwało dłużej, ale samo wyrabianie ciasta było obrzędem i robiło się to tylko raz czy parę razy miesięcznie. Wszyscy z wyczekiwaniem czekali na ten moment. Obecnie nie brakuje w Internecie szybkich i smacznych przepisów na domowy chleb, dzięki czemu nawet zabiegane osoby mogą pozwolić sobie na jego upieczenie. Wystarczy odmierzyć potrzebne składniki i wyrobić ciasto, co trwa mniej niż pół godziny. Chleb wyrasta praktycznie bez naszej ingerencji, a pieczenie odbywa się w piekarniku. Czy jest to rzeczywiście aż tak bardzo pracochłonne?

Dlaczego warto piec chleb samodzielnie?

Wcale nie potrzebujemy do upieczenia chleba wielu składników. Receptura jest bardzo prosta – wystarczy mąka, woda, zakwas czy drożdże oraz sól i ewentualnie dodatki w postaci ziaren, nasion czy przypraw. W sklepowych chlebach składy są znacznie bogatsze, ale nie oznacza to, że lepsze. Znajdziemy w nich wiele niepożądanych składników typu sztuczne barwinki i spulchniacze. Smak pieczywa z marketu nie przypomina smakiem i aromatem prawdziwego chleba. Jego wartość odżywcza również pozostawia wiele do życzenia. Ponadto domowy chleb na zakwasie zawiera kwas mlekowy, błonnik i skrobię oraz minerały. Dzięki temu wspieramy florę jelitową i perystaltykę jelit oraz szybko uzyskuje się uczucie sytości i to na dłużej. Koniec więc z przejadaniem się czy też ciągłym podjadaniem pomiędzy głównymi posiłkami. Pamiętajmy też o tym, że większość pieczywa w sklepach to produkty chlebopodobne i bułkopodobne. Jaki jest więc sens marnować ciężko zarobione pieniądze na coś, co nas nie odżywia, a w wielu przypadkach wręcz truje? W naszym domowym chlebie nie ma miejsca na żadne ulepszacze w postaci chemicznych dodatków. Chociaż dostaniemy w sklepach dobrej jakości chleb, to jednak jego cena jest zwykle wysoka, co zniechęca do zakupu.

źródło: https://zaradnyfinansowo.pl/czy-pieczenie-chleba-w-domu-sie-oplaca/