Szpinak z fetą i orzechami włoskimi to następny pewniak wegetariański i sposób na mięsożernych niedowiarków.
Szpinak zapiekany z fetą i orzechami włoskimi
Wykonanie:
- Szpinak myjemy (blanszujemy, jak ktoś czuje potrzebę), zalewamy wrzątkiem na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i obieramy
czosnek. - Szpinak odcedzamy i połowę układamy do naczynia żaroodpornego (odkrytego), czosnek miażdżymy i rozkładamy na szpinaku, posypując obficie pietruszką i szczyptą pieprzu. Dodajemy odrobinę soli (sól będziemy mieli w fecie). Przykrywamy resztą szpinaku.
- Wkładamy do pieca. Po 15 minutach wyjmujemy i mieszamy. Po 30-40 dodajemy pokrojoną Fetę – 270g i mieszamy. Nie zapominamy wkładać naczynia z powrotem do pieca.
- Po 1h mieszamy. Po około 70 – 80 minutach dodajemy śmietanę, mieszamy i wkładamy do pieca na ostatnie 5 minut.
Najlepiej smakuje z gotowaną kukurydzą podawaną z masłem i solą. Sprawdza się znakomicie jako dodatek do ryb, sosów. Następnego dnia jako składnik naleśników, lasagne, sosów i zup.