Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Ten charakterystyczny, gruszkowaty owoc znany jest w Europie od połowy XVII wieku. Do Polski trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu – aż 18-30% (są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe). Inkowie wierzyli natomiast, że roślina ma właściwiści afrodyzjakalne.

Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. 100 g awokado ma aż 130-200 kcal.
Poza tym zawiera sporo witamin, m.in.: B1, B2, E, D, C, a także: karoteny i białko. Co ciekawe, nie ma w nim cukru, więc polecaqny jest diabetykom. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. Właściwości lecznicze posiadają również liście tej rośliny, które stosuje się np. przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach.

Owoc awokado przypomina kształtem gruszkę, jest intensywnie zielony, żółty lub fioletowy. Mierzy do 20 cm. Wewnątrz znajduje się jedna, duża i niejadalna pestka oraz kremowozielony miąższ, który smakiem przypomina nieco orzech włoski. Dojrzewanie owocu trwa dość długo – od 6 do 8 miesięcy, ale zdarzają się także przypadki 13-miesięcznego okresu dojrzewania. Z każdego drzewa zbiera się do 500 owoców rocznie. NIektóre ważą nawet do 1 kg, w sklepach spotykane są zwykle mniejsze.

Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w paier, wówczas okres dojrzewania skróci sie do 2-3 dni. Roślina ta z łatwością daje się hodować w warunkach domowych. W dobrych warunkach osiąga imponujące wymiary.

Zastosowanie
Dojrzały owoc należy przekroić na połowy i skropić miąższ sokiem z cytryny, by nie ściemnaił. Awokado nadaje się do pikantnych i słodkich sałatek, deserów, a także na kanapki. Miąższ jest również wykorzystywany do przygotowywania past oraz do produkcji oleju wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym. Należy pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur – gotowany lub pieczony nabiera gorzkiego smaku.