Świeża bułka ze słodkim dżemem, tost z gorącym serem lub rogalik z twarożkiem to smakowite i pożywne śniadanie, pozwalające idealnie rozpocząć nowy dzień. Perspektywa rezygnacji z tych składników jest wyjątkowo smutna - zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie i zmagamy się z nowymi wytycznymi oraz powracającymi, dawnymi nawykami żywieniowymi.
Spokojnie! O ile białe pieczywo faktycznie nie sprzyja odchudzaniu, o tyle na sklepowych półkach znajdziesz wiele zdrowszych i równie smacznych alternatyw. Czy to oznacza, że nie musisz rezygnować z ulubionych bajgli, rogalików z makiem i ciepłych grzanek?
Rodzaje chleba
Zacznijmy od sklasyfikowania i podzielenia wszystkich rodzajów pieczywa. Zrozumienie nazewnictwa i różnych gatunków jest kluczem do znalezienia najzdrowszej i najbardziej dietetycznej opcji. Najpopularniejszy jest:
- chleb pszenny, który bazuje na mące pszennej,
- chleb razowy, złożony głównie z mąki razowej,
- chleb orkiszowy – z orkiszu,
- chleb gryczany – z mąki gryczanej,
- chleb tostowy – stosowany do grzanek lub tostów z serem,
- chleb żytni – na mące żytniej,
- pumpernikiel – rodzaj ciemnego chleba razowego, który pieczony jest w formie, na zakwasie i na gruboziarnistej mąki żytniej.
Oczywiście powyższa klasyfikacja odnosi się także do bułek i rogali, które znajdziemy w piekarniach, supermarketach i sklepach online, które oferują artykuły spożywcze w ciągu 24h z dostawą pod drzwi (https://zakupyw24h.pl/10-art-spozywcze).
Jaki chleb jest najzdrowszy?
Mówiąc o diecie, nie możemy zapomnieć, że podstawą do jej tworzenia powinno być… nasze zdrowie. Wybierając więc pieczywo, zastanów się czego potrzebujesz, co służy Twojemu organizmowi, jakie masz zalecenia zdrowotne i na jakie składniki musisz szczególnie uważać. Aby ułatwić Ci to zadanie, przygotowaliśmy krótki poradnik – ściągę. Odpowiedzi na poniższe, trzy pytania, z pewnością pomogą Ci skompletować swoje dzienne menu.
Porada 1: czy ma witaminy i składniki mineralne?
W pieczywie razowym znajdziesz dużo błonnika, a także wiele witamin i cennych składników mineralnych. W rankingu tym zdecydowanie najsłabiej wypada pieczywo pszenne, które sprzyja nadwadze i negatywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Mąka pszenna nie jest również wskazana cukrzykom – głównie ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Dużo lepiej natomiast wypada pieczywo razowe, które jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i E, dostarczając także żelaza, cynku, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Zatem, które pieczywo jest najbardziej wartościowe? Tu zasada jest prosta: im wyższa liczba przy mące, tym więcej wartościowych składników dostarczymy wraz z posiłkiem.
Porada 2: czy posiadasz kłopoty na tle układu pokarmowego?
Osoby cierpiące na refluks żołądkowy, na nadwrażliwość żołądka, nadżerki lub zespół jelita nadwrażliwego, powinni unikać pełnowartościowego pieczywa. Stosowanie w wypiekach kwasów mlekowych lub octowych podrażnia śluzówkę przełyku i żołądka, pogarszając stany zapalne lub dolegliwości bólowe. Jeśli więc czujesz się po pieczywie razowym ociężale lub często pojawiają się kłopoty trawienne lub zgaga – zrezygnuj z ciężkich mąk.
Porada 3: czy cierpię na celiakię?
Celiakia jest choroba trzewną, dotykająca nawet 2.5% całej populacji. Wbrew panującym mitom – nie jest rodzajem alergii, tylko dolegliwością genetyczną, z autoimmunologicznym podłożem. Jeśli cierpisz na nietolerancją glutenu (białka, które zawiera się w zbożach), unikaj pieczywa na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia lub owsa. Gdy cierpisz na wzdęcia, podwyższony poziom cholesterolu, ciągłe zmęczenie czy zaburzenia neurologiczne – wykonaj testy na przeciwdziała, oznakowane jako:
- transglutaminazą tkankową (tTG),
- deaminowany peptyd gliadyny (DGP),
- endomysium mięśni gładkich (EmA).
Czym się kierować, wybierając zdrowy chleb?
Wybierając chleb lub ulubione bułki zwróć uwagę na skład produktu. Najzdrowsze i najbezpieczniejsze pieczywo bazuje na czterech składnikach – zakwasie, mące, wodzie i soli. Wśród składników niepożądanych jest oczywiście cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, stabilizatory (np. guma celulozowa), a także substancje zagęszczające (np. guma guar).
Będąc na diecie zwróć również uwagę na tabelę, z oznakowaną ilością kcal. Pamiętaj również, aby wybierać miejsca sprawdzone, oferujące pieczywo najwyżej jakości, gwarantujące artykuły spożywcze z szybką dostawą (najlepiej wybierając sklep z artykułami spożywczymi online w Warszawie lub innym miejscu zamieszkania). Kaloryczność jednej kromki uzależniona jest głównie od składników j mąki. Przykładowo więc pszenna pita ma około 190 kcal w 80g, pumpernikiel 95 kcal w 40g, a chleb żytni 75 kcal w około 35g (różna waga odpowiada około jednej, standardowej kromce).
Jaki jest więc wniosek? Wybierając dla siebie idealne pieczywo, pamiętaj, aby kierować się składem, wartościami odżywczymi i swoim własnym zdrowiem. Pełna oferta świeżego pieczywa na stronie: https://zakupyw24h.pl/158-pieczywo.