Luty to miesiąc, kojarzący się z czerwienią, słodkościami i kupidynem, czyli wszystkim, co związane… z miłością! W tym okresie najlepsi cukiernicy prześcigają się między sobą w tworzeniu deserów przepełnionych pasją i uczuciem, których formy pobudzą nasze zmysły. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej prezentuje nowe wersje tradycyjnych przepisów, które swoim charakterem skradną niejedno serce.

Wege beza z iście kremowym serkiem philadelphia i białą czekoladą

Kolejną słodką rekomendacją kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, jest wegańska beza z kremem philadelphia i pieczoną białą czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej:

– Beza to niekwestionowana królowa wśród deserów. Jestem przekonany, że jej wegańska wersja zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Wyjątkowy charakter tego deseru tkwi w pieczonej białej czekoladzie, która w połączeniu z kruszonką z kaszy gryczanej nadaje lekkości i chrupkości – podkreśla kucharz. Aby przełamać słodycz wegańskiej bezy, proponuję podawać ją z winem Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Składniki:

Czas przygotowania

180 minut

Liczba osób

4

Sposób wykonania beza:

  1. schłodzoną aquafabe przelej do wysokiej miski, miksuj na wolnych obrotach przez około 2 minuty, a następnie zwiększaj obroty i miksuj łącznie 10 minut
  2. cukier kryształ połącz z budyniem
  3. do ubitej aquafaby dodawaj stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksuj około 2 minuty
  4. gdy dodasz cały cukier miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty dodając sok z cytryny
  5. gotową masę rozłóż na blaszce (na pergaminie) formując bezy
  6. piecz w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku przez około 1,5 h
  7. po upływie czasu zostaw bezy w piekarniku nie otwierając aż ostygną

Sposób przygotowania krem:

  1. białą czekoladę pokrusz i rozłóż na blaszce (na pergaminie)
  2. piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż zacznie brązowieć
  3. następnie wyjmij, rozgnieć szybko widelcem na kruszonkę i wystudź
  4. schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubij na 50% następnie dodaj cukier puder i serek philadelfia – całość ubij na sztywna masę
  5. do masy dodaj ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszaj
  6. kaszę gryczaną ugotuj na 70% tak by była lekko twardawa, odcedź i osusz na ręczniku papierowym
  7. na patelni rozgrzej cukier aż zacznie delikatnie się karmelizować, dodaj osuszoną kaszę gryczaną, zamieszaj i dodaj zimne masło – całość ponownie wymieszaj
  8. kruszonkę rozłóż na pergaminie i wystudź
  9. na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej

Różowy sernik z truskawkami

Sernik to deserowy kameleon, który ze względu na prostą bazę, łączoną z najrozmaitszymi dodatkami, często pojawia się na naszych stołach. Sernik polski, wiedeński, królewski, tradycyjny, baskijski, nowojorski czy na zimno to zaledwie niektóre z propozycji. To właśnie ten wykwintny acz prosty w przygotowaniu deser zainspirował kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikorę, do stworzenia autorskiego przepisu, który skradnie niejedno podniebienie.

Przepis znajdziesz na: https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/rozowy-sernik-z-truskawkami.html

Podarujmy sobie i naszym bliskim odrobinę przyjemności w tym wyjątkowym miesiącu. A przecież nie ma nic piękniejszego od samodzielnie przygotowywanych deserów. Przez żołądek do serca!