Pancake, czyli naleśnik amerykański, to śniadanie, które posmakuje każdemu! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować prawdziwych, puszystych naleśników amerykańskich, nie czekajcie – wypróbujcie przepis poniżej!

Pancake – czym się charakteryzuje?

Mogłoby się wydawać, że amerykańskie pancakes jest łudząco podobny do naszego dobrze znanego polskiego naleśnika (który notabene często gościł na rodzimych stołach w piątki, jako sposób na szybki obiad dla zapracowanych mam i babć). Nic bardziej mylnego! To, co charakteryzuje naleśnik amerykański, to przede wszystkim grubość – pancakes są pulchne na około pół, do centymetra każdy! Te mini placuszki w wersji spulchniającej sięgają XVIII wieku (wcześniej przywędrowały do Ameryki z Francji w wersji crêpe, by później ewoluować do wspomnianej postaci).

Do przygotowania tego śniadania (lub obiadu, deseru – jak kto woli! W Ameryce serwowane są na śniadanie.), najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną, kukurydzianą lub gryczaną.

Przepis na pancake

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne śniadanie, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na pancake, który znajduje się poniżej.

Pancake - przepis

Składniki:

Czas przygotowania

20 minut

Liczba osób

2

Do wykonania tego przepisu najlepiej sprawdzi się nieprzywierająca patelnia, często dedykowana właśnie ciastom naleśnikowym (pancakes dobrze jest smażyć na sucho).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie pancakes polecamy rozpocząć od roztopienia masła, by zdążyło się przestudzić.
  2. Następnie roztrzep jajka, dodaj mleko i przestudzone masło. Całość wymieszaj.
  3. Dodaj do mieszanki mąką, przesianą przez sitko sól, proszek do pieczenia (lub sodę) i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, do powstania jednolitego ciasta.
  4. Ciasto smaż na patelni (na sucho lub z odrobiną tłuszczu) z obu stron na złotawy odcień.
  5. Gotowe!

Naleśniki możesz podawać w dowolnej kombinacji: z syropem, z owocami, z konfiturami, dżemem – dowolnie! Możliwości jest naprawdę wiele!

RADA: Innym środkiem spulchniającym, oprócz proszku do pieczenia i sody, mogą być także drożdże. 

RADA 2: spróbuj na koniec pancakes poprószyć cynamonem, by uzyskać alternatywę, kiedy już znudzi Ci się wersja klasyczna z syropem (o ile odpowiada Ci smak tej przyprawy).

RADA 3: Naleśnik obróć w momencie, kiedy na jednej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza. W ten sposób uzyskasz idealnie przyrumienione placuszki.

Naleśniki to smaczny sposób nie tylko na śniadanie, ale także na obiad, a nawet deser! Przy wykorzystaniu odpowiednich dodatków, możesz skomponować wiele smaków, za każdym razem inny.