Soczyste jabłka, solidna porcja kruszonki i mocno maślane ciasto. W myśl zasady, że prostota jest najlepsza – dziś mamy dla Was przepis na najlepszą szarlotkę na świecie!
Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać?
Jak szarlotka, to oczywiście jabłka, jak wybrać te najlepsze? To zależy od preferencji – mogą być zarówno w wersji słodkiej, jak i kwaśnej. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę. Ważne jest by, zwrócić uwagę, jaki rodzaj wybieramy i dostosować do nich poziom cukru. Dla odmian kwaśnych będzie go potrzeba nieco więcej.
Prosta szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
Do przygotowania najlepszej szarlotki na świecie potrzebne są wyłącznie podstawowe produkty spożywcze. Prosta szarlotka nie wymaga także większych umiejętności kulinarnych.
Przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem, zalecamy przeczytać caÅ‚y przepis, by wiedzieć, jak wyglÄ…da proces.Â
Najpierw należy zagnieść ciasto kruche na szarlotkÄ™. W tym celu w dużej misce umieść 400 g mÄ…ki pszennej, 3 żółtka jaj, 100 g cukru pudru, 200 g masÅ‚a w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawaÅ‚ki, pÅ‚askÄ… Å‚yżkÄ™ kwaÅ›nej Å›mietany 18%, 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli.Â
Ciasto należy wyrabiać dłońmi lub specjalnym mikserem. W trakcie mieszania składniki powinny się idealnie połączyć. Następnie z ciasta należy uformować kulę i podzielić na dwie części – jedna powinna być większa od drugiej. Zawiń ciasto w folię i umieść w zamrażalce.
JabÅ‚ka należy obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. JabÅ‚ka Å›cieramy na tarce, na grubych oczkach do miski. NastÄ™pnie odkÅ‚adamy miskÄ™ ze startymi jabÅ‚kami na 20 minut, by jabÅ‚ka puÅ›ciÅ‚y sok. NastÄ™pnie odciskamy sok i dodajemy przyprawy korzennej oraz cynamonu.Â
Wyciągamy z zamrażalki większy kawałek ciasta kruchego. Dno formy (blaszki o wymiarach 20 x 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a resztkami masła smarujemy boki formy. Na spód wykładamy ciasto kruche i rozprowadzamy po całej powierzchni przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy i wykładamy startymi jabłkami. Wyrównujemy.
Teraz czas na naszykowanie bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (przez około 2-3 minuty). Dodajemy stopniowo cukier, a następnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/ budyniu. Bezę ubijaj jeszcze tylko chwilę i wyłącz mikser. Bezę wyłóż ostrożnie również na całej powierzchni formy.
Na wierzchu ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 165 stopni.
Jak podawać szarlotkę?
Szarlotka z bezÄ… i kruszonkÄ… dobrze smakuje w każdym wydaniu, wiemy to nie od dziÅ›! Ale z praktycznego punktu widzenia, lepiej podawać jÄ… po przestudzeniu, ponieważ bÄ™dzie siÄ™ lepiej kroiÅ‚a. Åšwietnym dodatkiem do szarlotki bÄ™dÄ… lody waniliowe – przed podaniem warto pokrojony kawaÅ‚ek podgrzać w mikrofalówce i nastÄ™pnie dodać porcjÄ™ lodów.Â
Kilka składników i najlepsza szarlotka na świecie gotowa! Macie ochotę na jabłecznik z gałką lodów waniliowych, a może tym razem sprawdzi się u Was przepis na ciasto czekoladowe?
Aneta334
super szarlotka zrobiłam z dziećmi bardzo im smakowało pozdrawiam z rodzinką