Soczyste jabłka, solidna porcja kruszonki i mocno maślane ciasto. W myśl zasady, że prostota jest najlepsza – dziś mamy dla Was przepis na najlepszą szarlotkę na świecie!

Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać?

Jak szarlotka, to oczywiście jabłka, jak wybrać te najlepsze? To zależy od preferencji – mogą być zarówno w wersji słodkiej, jak i kwaśnej. Nie ma jednej, słusznej odmiany jabłek na szarlotkę. Ważne jest by, zwrócić uwagę, jaki rodzaj wybieramy i dostosować do nich poziom cukru. Dla odmian kwaśnych będzie go potrzeba nieco więcej.

Prosta szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Do przygotowania najlepszej szarlotki na świecie potrzebne są wyłącznie podstawowe produkty spożywcze. Prosta szarlotka nie wymaga także większych umiejętności kulinarnych.

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście

Składniki:

Czas przygotowania

90 minut

Liczba osób

4-6

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem, zalecamy przeczytać cały przepis, by wiedzieć, jak wygląda proces. 

Najpierw należy zagnieść ciasto kruche na szarlotkę. W tym celu w dużej misce umieść 400 g mąki pszennej, 3 żółtka jaj, 100 g cukru pudru, 200 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze kawałki, płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli. 

Ciasto należy wyrabiać dłońmi lub specjalnym mikserem. W trakcie mieszania składniki powinny się idealnie połączyć. Następnie z ciasta należy uformować kulę i podzielić na dwie części – jedna powinna być większa od drugiej. Zawiń ciasto w folię i umieść w zamrażalce.

Jabłka należy obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach do miski. Następnie odkładamy miskę ze startymi jabłkami na 20 minut, by jabłka puściły sok. Następnie odciskamy sok i dodajemy przyprawy korzennej oraz cynamonu. 

Wyciągamy z zamrażalki większy kawałek ciasta kruchego. Dno formy (blaszki o wymiarach 20 x 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a resztkami masła smarujemy boki formy. Na spód wykładamy ciasto kruche i rozprowadzamy po całej powierzchni przygotowanej blaszki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy i wykładamy startymi jabłkami. Wyrównujemy.

Teraz czas na naszykowanie bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (przez około 2-3 minuty). Dodajemy stopniowo cukier, a następnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/ budyniu. Bezę ubijaj jeszcze tylko chwilę i wyłącz mikser. Bezę wyłóż ostrożnie również na całej powierzchni formy.

Na wierzchu ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 165 stopni.

Jak podawać szarlotkę?

Szarlotka z bezą i kruszonką dobrze smakuje w każdym wydaniu, wiemy to nie od dziś! Ale z praktycznego punktu widzenia, lepiej podawać ją po przestudzeniu, ponieważ będzie się lepiej kroiła. Świetnym dodatkiem do szarlotki będą lody waniliowe – przed podaniem warto pokrojony kawałek podgrzać w mikrofalówce i następnie dodać porcję lodów. 

Kilka składników i najlepsza szarlotka na świecie gotowa! Macie ochotę na jabłecznik z gałką lodów waniliowych, a może tym razem sprawdzi się u Was przepis na ciasto czekoladowe?