Cześć wszystkim!
Szybko, łatwo i przyjemnie. ? Wypróbujcie super przepis na przepyszne ciasteczka czekoladowe. Niebo w gębie!
Zaczynamy od pokrojenia masła w kostkę i wstawieniu go w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie się roztapiać dorzucamy połamaną gorzką czekoladę. Cały czas mieszamy i pilnujemy, aby masa nie przywierała do denka.
Po uzyskaniu płynnej konsystencji i rozpuszczeniu wszelkich grudek zdejmujemy rondelek z gazu i odstawiamy na bok.
W tym momencie możemy już zacząć nagrzewać piekarnik do 175 stopni (góra i dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy robota kuchennego lub ręczny mikser z końcówką do ubijania. Wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy tak długo, aż uzyskamy gęstą, puszystą masą.
Następnie przekładamy masę czekoladową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.
Po wymieszaniu masy dodajemy drobno posiekaną mleczną czekoladę i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski.
Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Między czasie przygotowujemy blachę – wykładamy ją papierem do pieczenia. Schłodzoną masę nakładamy na blaszkę łyżką (1 łyżka to 1 ciastko). Ważne jest, aby zachować odpowiednie odstępy między nimi.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Po wyjęciu z ciastek z piekarnika radzę, aby ich nie ruszać, ponieważ są dość miękkie. Lepiej zostawić je na blaszce do ostygnięcia i wtedy przełożyć.
I to wszystko – dosłownie pół godziny roboty. ? A jaki efekt! Wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam wyszło!