Wyciągasz sweter, opatulasz się kołdrą, chwytasz za ulubioną herbatę i książkę? Brr… robi się zimno. To znak, że mamy jesień! Ta pora roku to nie jednak tylko leniwe wieczory – przed nami Andrzejki i Halloween (czytaj: szalone imprezy ze znajomymi)! Poniżej przedstawiamy Ci więc sposoby na jesienne drinki!

Jesień w kuchni

Oficjalnie pierwszy dzień jesieni mamy za sobą. To czas, kiedy wieczory stają się dłuższe, a dni krótsze. Na wierzch szafy wyciągamy grube swetry, aby mieć je zawsze pod ręką na wypadek chłodniejszych dni, które – jak wiadomo – będą występować coraz częściej, aż do końca roku (i dłużej).

Jesień oznacza również zmiany – zmiany nie tylko w naturze, ale również w naszej kuchni. Częściej sięgamy po cynamon, goździki, czy imbir. Składniki te mają bowiem właściwości rozgrzewające, przydatne podczas wspomnianych jesiennych dni. Sprawdź nasze propozycje na jesienne drinki!

Przepisy na jesienne drinki

Jakie są jesienne drinki? Na pewno rozgrzewające, ale również wykonane przy pomocy składników, które kojarzą nam się ze wspomnianą porą roku. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji!

Monte

Mm…monte 🙂 Skoro jesień to i orzechy! Laskowe! Z dodatkiem mleka tworzą idealne shoty (lub drinki, w zależności od preferencji) na chłodne, jesienne wieczory! Wystarczy połączyć wspomniane mleko z wódką o smaku orzecha laskowego i gotowe!

Poncz Jabłkowy

Poncz jabłkowy to propozycja dla tych, którzy uwielbiają lekkie klimaty. Składniki:

  • 200 ml Harveys Bristol Cream
  • 6 goździków
  • 500 ml soku z jabłek
  • 50 g cukru waniliowego

Podgrzewaj przez około 8-12 minut Harveys Bristol Cream wzbogacony o sok z jabłek, goździki i cukier waniliowy. Przelej poncz do naczynia i dodaj kawałki jabłka. Tak przygotowany drink można podawać w eleganckich szklankach z dodatkiem anyżu.

Calvados

O Calvadosie napisaliśmy osobny artykuł. W tym przypadku również mamy do czynienia z jabłkami, tyle że do wykonania alkoholu używa się szczególnej odmiany – cydru rosnącego we francuskiej Normandii. Przeczytaj o tym, jak powstaje oraz jak pić Calvados.

Grzaniec

Tego tradycyjnego trunku nie mogło u nas zabraknąć. Grzaniec nie musi być banalny! Można pokusić się zarówno o grzane piwo, jak i zdecydować się na wersję tradycyjną. W obu przypadkach zaopatrz się w solidne zapasy pomarańczy, goździków i cynamonu. Spróbuj dodać do napoju odrobinę brandy oraz mandarynek i cytryny – nowy, ale równie atrakcyjny smak gwarantowany!

Na którą propozycję skusisz się tej jesieni? A może masz swój ulubiony drink, który sprawdza się na każdej imprezie? Daj nam znać w komentarzu pod tym wpisem!