Wiele osób wprost nie może wyobrazić sobie udanego poranka i kompletnego śniadania bez kromki świeżego, pachnącego chleba. Aby móc cieszyć się wyjątkowym aromatem i smakiem pieczywa, bez konieczności wystawania w kolejkach w piekarni, warto nauczyć się robić je samodzielnie, co z pomocą nowoczesnych sprzętów kuchennych wcale nie jest tak trudne jak się wydaje!

Domowy chleb w piekarniku parowym 

Istnieje przekonanie, że wyrób pieczywa jest sztuką niezwykle skomplikowaną i wymagającą szczególnych umiejętności. Prawdą jest jednak, że z pomocą nowoczesnego piekarnika elektrycznego z funkcją pary, wystarczą potrzebne składniki i szczere chęci. Praktyczne, inteligentne programy, w jakie wyposażone są piekarniki parowe, pozwalają na uzyskanie doskonałych efektów pieczenia, bez konieczności posiadania ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Program pieczenia, z użyciem pary Steam Bake oraz tryb Steam Crisp stanowią gwarancję uzyskania chleba o doskonałej konsystencji, oraz chrupiącej i apetycznie przyrumienionej skórce.   

Zdrowy chleb z piekarnika

Aby przygotować zdrowy chleb z piekarnika parowego, potrzebować będziemy kilku najważniejszych składników. Są to: 

  • mąka razowa, 300 gramów, 
  • mąka żytnia, 300 gramów, 
  • woda, pół litra, 
  • ulubiona ziarna, 
  • łyżka soli, 
  • pięć łyżek zakwasu. 

Do przepisu możemy użyć gotowego lub samodzielnie przygotowanego zakwasu. Aby przygotować go samodzielnie, należy zalać 200 mililitrami wody jedną szklankę mąki razowej, a następnie odstawić ją w ciepłe miejsce i pozostawić pod przykryciem z folii aluminiowej z kilkoma otworami. Przez kolejnych 3–5 dni do mieszanki dodajemy po dwie łyżki mąki oraz wodę, starając się, aby konsystencja zakwasu pozostała taka sama. O tym, że zakwas na chleb jest już gotowy, poinformuje nas pojawienie się charakterystycznych bąbelków.  

Kiedy mamy już zakwas oraz wszystkie potrzebne składniki, możemy rozpocząć proces tworzenia domowego chleba. Zaczynamy od wymieszania wszystkich składników i przełożenia ich do foremki. Formę owijamy folią, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu lub w piekarniku, włączonym na specjalny program do wyrastania ciasta.  

Po kilku godzinach wyciągamy wyrośnięte ciasto, zmieniamy program na Steam Bake, ustawiamy temperaturę na około 230 stopni i nagrzewamy piekarnik. Po pięciu minutach wstawiamy formę z ciastem do urządzenia i pieczemy przez około 40 minut. Pozostawiamy chleb do częściowego ostygnięcia i gotowe – tak przygotowany chleb wyciągamy z formy i możemy podawać z ulubionymi dodatkami. 

Przepis na zdrowy i smaczny chleb z piekarnika jest naprawdę prosty i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności kulinarnych. Warto od czasu do czasu samodzielnie przygotowywać własne, domowe pieczywo, dodając do niego swoje ulubione ziarna, otręby czy płatki owsiane, a nawet dodatki warzywne. Jeśli po kilku dniach nasz chleb nieco straci na świeżości, możemy z łatwością odświeżyć go z pomocą programu Regeneracji, w jaki wyposażony jest nowoczesny piekarnik parowy.