Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.

Sezon na gruszki trwa w najlepsze

– Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa – objaśnia Marcin Sikora

Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów – laskowych, włoskich, lub migdałów.

Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki - przepis

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • cukier puder 3 łyżki stołowe
  • pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
  • jajko 1 szt.
  • płatki owsiane 3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • margaryna lub masło 100 g

Składniki nadzienie do tarty:

  • cukier 4 łyżki
  • śmietanka 36% 250 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • jajka 2 szt.
  • dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
  • pistacje łuskane 70 g
  • cukier z wanilią 3 łyżeczki
  • mascarpone 250 g

Chutney z gruszki:

  • obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
  • cukier 4 łyżki
  • anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
  • goździki 5 szt.
  • cynamon kora 1 szt.
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • wino gruszkowe 100 ml

Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sposób wykonania ciasta:

  1. Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
  2. Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
  3. Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
  4. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut

Sposób przygotowania nadzienia:

  1. Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
  2. Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
  3. Przelej do miski i ostudź
  4. Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
  5. Gotową masą uzupełnij spód do tarty
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut

Sposób przygotowania chutney z gruszki:

  1. Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
  2. Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
  3. Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj

Sposób podania:

  1. Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.

Smakuje idealnie z winem gruszka z Winiarni Zamojskiej.

Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie

Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:

Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas – podkreśla kucharz.

Deser z gruszkami

Śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne na tartę, tarka, miski, deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżki, szklanka.

Składniki:

  • 700 g świeżych śliwek
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 150 ml wina czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska (lub innego półsłodkiego wina czerwonego)
  • 200 g masła
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przekrój na pół i wyjąć pestki.
  2. Na patelni podgrzej miód z anyżem i cynamonem. Śliwki ułóż skórą do góry i karmelizuj przez około 2 minuty na średnim ogniu.
  3. Śliwki podlej czerwonym winem i duś około 3 minuty. Gotowe śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego bez sosu.
  4. Do sosu dodaj 2 łyżki masła, zdejmij z ognia i wymieszaj. Powstałym sosem polej śliwki.
  5. Pozostałe masło zetrzyj na tarce. Do miski dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wszystko zagnieć na kruszonkę.
  6. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach i zapiekaj w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu do zarumienienia, około 20 minut.

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

Przepis na jabłecznik

W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée

Składniki:

NA CIASTO:

  • 0,25 kg mąki pszennej
  • 0,100 kg masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 0,10 kg cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego

NA FARSZ:

  • 4 duże jabłka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina wody

NA BEZĘ:

  • 4 białka z jajek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • ½ łyżeczki octu
  • szczyptę soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
  2. Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
  3. Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
  4. Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
  5. Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
  6. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
  8. Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
  9. Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
  10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.

Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem lodowym Winiarni Zamojskiej.

Więcej przepisów na jesienne potrawy na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/