Kolory widoczne za oknem przypominają, że jesień rozpoczęła się na dobre. Nie oznacza to jednak, że na sezonowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Październik to przecież pyszne jabłka w różnych odmianach, śliwki, winogrona oraz prawdziwy skarb tego sezonu pod postacią gruszek. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, zdradza, jakie desery można przyrządzić z występujących jesienią owoców.
Sezon na gruszki trwa w najlepsze
– Jesienią szczególnie polecam korzystanie ze świeżych sezonowych produktów, w tym właśnie gruszek, które nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Moja propozycja deseru to tarta z orzechami, chutneyem z gruszki oraz słonym karmelem. Łatwa w przygotowaniu stanowi świetnie uzupełnienie głównego dania i jest najlepszym dowodem na to, że jesienią królują nie tylko warzywa – objaśnia Marcin Sikora
Przygotowanie tarty z gęstym sosem z gruszki jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników oraz dodatki dobrane wedle uznania. Tarta z sosem z gruszki i słonym karmelem będzie smakowała pysznie w towarzystwie ulubionych orzechów – laskowych, włoskich, lub migdałów.
Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki - przepis
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miarka lub waga kuchenna, łyżki, blaszka do pieczenia tarty (średnica min 26 cm), nóż do krojenia, deska do krojenia, miski, głęboka patelnia
Składniki:
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 200 g
- cukier puder 3 łyżki stołowe
- pasta orzechowa 1 1/2 łyżki
- jajko 1 szt.
- płatki owsiane 3 łyżki
- śmietana 18% 1 łyżka
- margaryna lub masło 100 g
Składniki nadzienie do tarty:
- cukier 4 łyżki
- śmietanka 36% 250 ml
- sól 1 łyżeczka
- jajka 2 szt.
- dowolne orzechy mielone (migdały, laskowe, włoskie) 4 łyżki
- pistacje łuskane 70 g
- cukier z wanilią 3 łyżeczki
- mascarpone 250 g
Chutney z gruszki:
- obrana gruszka, pokrojona w kostkę 250 g
- cukier 4 łyżki
- anyż gwiazdki 1 szt. (można zastąpić ziarnem 1 łyżeczka)
- goździki 5 szt.
- cynamon kora 1 szt.
- ocet ryżowy 1 łyżeczka
- wino gruszkowe 100 ml
Dodatkowo 70 g posiekanych pistacji do dekoracji
Sposób przygotowania:
Sposób wykonania ciasta:
- Posiekaj margarynę z mąką i włóż do miski
- Dodaj resztę składników i wyrób szybko ciasto
- Wyłóż formę do tarty gotowym ciastem i nakłuj je widelcem
- Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut
Sposób przygotowania nadzienia:
- Wsyp cukier na patelnię i rozpuszczaj do momentu aż zacznie się karmelizować
- Dodaj śmietankę 36% i sól – gotuj aż sos zacznie gęstnieć
- Przelej do miski i ostudź
- Do sosu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj
- Gotową masą uzupełnij spód do tarty
- Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30-35 minut
Sposób przygotowania chutney z gruszki:
- Wsyp cukier do garnka, dodaj gruszkę i karmelizuj aż gruszka puści sok
- Dodaj goździki, anyż, korę cynamonu oraz wino
- Duś całość na małym ogniu, aż wino zredukuje się o 3/4, a następnie dodaj ocet ryżowy i wymieszaj
Sposób podania:
- Udekoruj tartę pistacjami i podawaj z winem gruszkowym oraz chutneyem z gruszki.
Smakuje idealnie z winem gruszka z Winiarni Zamojskiej.
Deser śliwkowy w jesiennej odsłonie
Kolejną ze słodkich rekomendacji Marcina Sikory są śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową:
– Śliwki z dodatkiem anyżu i cynamonu to dla mnie kwintesencja tej pory roku. Sekret tego deseru tkwi zarówno w wydobytej przez przyprawy esencjonalności, jak i łatwości jego przygotowania. To słodkość, którą bez problemu przyrządzi każdy z nas – podkreśla kucharz.
Śliwki karmelizowane z anyżem, cynamonem i kruszonką kokosową
Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne na tartę, tarka, miski, deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżki, szklanka.
Składniki:
- 700 g świeżych śliwek
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 łyżki miodu
- 150 ml wina czerwona porzeczka Winiarnia Zamojska (lub innego półsłodkiego wina czerwonego)
- 200 g masła
- ½ szklanki mąki kokosowej
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki wiórek kokosowych
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
Sposób przygotowania:
- Śliwki przekrój na pół i wyjąć pestki.
- Na patelni podgrzej miód z anyżem i cynamonem. Śliwki ułóż skórą do góry i karmelizuj przez około 2 minuty na średnim ogniu.
- Śliwki podlej czerwonym winem i duś około 3 minuty. Gotowe śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego bez sosu.
- Do sosu dodaj 2 łyżki masła, zdejmij z ognia i wymieszaj. Powstałym sosem polej śliwki.
- Pozostałe masło zetrzyj na tarce. Do miski dodaj cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Wszystko zagnieć na kruszonkę.
- Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach i zapiekaj w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu do zarumienienia, około 20 minut.
Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.
Przepis na jabłecznik
W jesiennym zestawieniu deserów nie może zabraknąć również klasyki pod postacią jabłecznika, który podany z bezą i powidłami odda na talerzu cały charakter trwającego sezonu.
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tarka, miski, mikser, nóż, jarzyniak, garnek, tortownice do pieczenia, łyżki, ewentualnie palnik do Crème brûlée
Składniki:
NA CIASTO:
- 0,25 kg mąki pszennej
- 0,100 kg masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 jajko
- 0,10 kg cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru migdałowego lub wanilinowego
NA FARSZ:
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina wody
NA BEZĘ:
- 4 białka z jajek
- 7 łyżek cukru pudru
- ½ łyżeczki octu
- szczyptę soli
Sposób przygotowania:
- Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.
- Włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
- Obierz jabłka, pokrój je w kostkę i podduś z cynamonem, rodzynkami oraz odrobiną wody, aż zmiękną.
- Białka na bezę ubij z octem i solą na pianę.
- Do piany dodawaj powoli cukier puder, ubijaj cały czas na gładką bezę, a następnie włóż ją do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę tak, aby ciasto zachodziło na boki.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok 15-20 minut.
- Upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka.
- Na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego.
- Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piecz przez ok. 30 minut.
Autor: Marcin Sikora
Smakuje idealnie z winem lodowym Winiarni Zamojskiej.
Więcej przepisów na jesienne potrawy na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/