Aspartam to jeden ze słodzików, które stale zyskują na popularności. Moda na zdrowy styl życia i kult pięknego ciała sprawiają, że coraz częściej sięgamy po środki, które mogą nas przybliżyć do osiągnięcia celu. Poszukujemy sposobów na zdrowszą dietę, ale najlepiej bez konieczności wyrzeczeń.

Jednym z takich rozwiązań jest zastępowanie cukru białego sztucznymi środkami słodzącymi, do których aspartam należy.

Ten związek chemiczny widnieje na etykietach produktów pod nazwą E951. Zanim aspartam został dopuszczony do sprzedaży przeszedł wiele ponad 500 badań na przestrzeni stu lat. Słodzik ten posiada liczne właściwości, które sprawiają, że coraz częściej staje się on dodatkiem do potraw.

 

Niska kaloryczność i intensywnie słodki smak

Aspartam jest dużo słodszy od popularnego białego cukru (nawet 200 razy), jego słodycz dłużej utrzymuje się w ustach, a dodatkowo słodzik ten nie zawiera prawie żadnych kalorii. Niestety nie jest on odporny na wysokie temperatury, w związku z czym, dodawany do potrawy wymagających obróbki termicznej, nie spełnia swojej roli. Najczęściej aspartam jest więc stosowany do słodzenia napojów, wody smakowej, słodyczy czy gum do żucia.

Jest bezpieczny dla zdrowia, a wszelkie negatywne skutki uboczne nie zostały potwierdzone badaniami.

Istnieje wiele negatywnych opinii na temat aspartamu, które wskazują na negatywne skutki uboczne związane z jego spożywaniem. Słodzik ten przeszedł jednak wiele badań o charakterze klinicznym, toksykologicznym czy epidemiologicznym i żadne z nich nie wykazały jego szkodliwości.

Pomaga dbać o zdrowie

Aspartam nie zawiera kalorii jest więc świetnym rozwiązaniem dla osób borykających się z nadwagą lub otyłością. Dodawany do wielu produktów nie podnosi ich wartości energetycznej, a znacząco zmienia smak na słodki. Jego stosowanie pozwala na zmniejszenie wagi ciała i uzyskanie odpowiednich proporcji tłuszczu, wody i masy mięśniowej w organizmie. Właściwości aspartamu sprawiają również, że jest on polecany wszystkim, u których pojawiają się zaburzenia związane z gospodarką węglowodanową, a w tym cukrzykom oraz osobom z nietolerancją glukozy. Dodatkowo, w odróżnieniu od tradycyjnego cukru, nie ma negatywnego oddziaływania na zęby, nie wpływa na rozwój próchnicy.

Aspartam a ciążą

Temat stosowania aspartamu przez kobiety w ciąży wywołuje wiele kontrowersji. Żadne z wątpliwości, dotyczących bezpieczeństwa stosowania tego słodziku, nie zostały potwierdzone, a wręcz odwrotnie. Zarówno Rada Naukowa Amerykańskiego Stowarzyszenia Medycznego, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Agencja Żywności i Leków podały informację, że w znacznej większości dowody nie potwierdzają żadnego negatywnego wpływu aspartamu na ciążę, jej przebieg oraz na zdrowie matki. Oczywiście spożywanie słodzików w nadmiarze może wywołać skutki uboczne tj. bóle i zawroty głowy, problemy ze snem, nudności, trudności z zapamiętywaniem, pogorszenie nastroju itp.

Aspartam składnikiem leków

Aspartam można znaleźć w składzie niektórych leków. Jego słodki smak sprawia, że jest on substancją, która zmienia nieprzyjemny smak lekarstw, a tym samym sprawia, że pacjenci chętniej po nie sięgają.

Wszystko to co nie jest znane wywołuje skrajne emocje. W takich sytuacjach warto opierać się na sprawdzonych, rzetelnych informacjach jakimi są badania naukowe. Oczywiście nigdy nie należy zapominać, że szkodzić może wszystko, jeśli spożywane jest w nadmiarze. Zdrowy rozsądek i zachowanie umiaru w tym przypadku może być najlepszym rozwiązaniem.