Celiakia to choroba trzewna, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu – białka zapasowego zawartego w nasionach zbóż tj. pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa (dopuszcza się jednak niewielkie spożycie specjalnego certyfikowanego bezglutenowego owsa z czystych upraw).
Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.
Jak rozpoznać tę chorobę?
Objawy choroby bywają bardzo różnorodne – do tej pory opisano około 200 przypadków innych dolegliwości. Wśród nich ze strony układu pokarmowego wymienia się najczęściej m.in. przewlekłą biegunkę, rzadziej zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, wymioty, zmniejszenie masy ciała lub zaburzenia czynności wątrobowych. Gdy początkowo nic nie wskazuje na chorobę układu pokarmowego, często jednak występują pojedyncze przypadki tj. pojawianie się objawów skórnych, bladość, depresja, bóle głowy, zaburzenia równowagi, zmęczenie krwawienie z nosa a nawet padaczka.
Dieta sposobem na zdrowie
Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej, lecz nie zawsze jednak jest to możliwe. Osoby z celiakią często nie zdają sobie sprawy, że gluten może być zawarty w jakimś produkcie np. w lodach, parówkach, proszku do pieczenia, czy nawet w lekach (przeciwbólowych i przeciwuczuleniowych) lub w produktach naturalnie bezglutenowych, które zostały nim zanieczyszczone.
Poważne skutki
Zarówno brak leczenia (około 3 na 10 pacjentów nie jest świadomych tej choroby), jak również niedokładne przestrzeganie diety prowadzi do poważnych powikłań, mi.n. rozwoju złośliwych nowotworów jelita cienkiego, przełyku, tarczycy lub wątroby. Inne powikłania, jakie mogą wystąpić to niepłodność oraz różne komplikacje związane z ciążą, osteoporozą oraz wrzody jelitowe.
Według badań, chorych na celiakię jest około 1% społeczeństwa. Kobiety zapadają na celiakię dwa razy częściej niż mężczyźni. Jeżeli dostrzegasz jeden ze skutków tej choroby u siebie, nie bagatelizuj ich – skontaktuj się z lekarzem, a następnie przejdź na właściwą dietę.