Czy jedzenie może poprawiać nastrój i łagodzić wewnętrzny niepokój? Popularna w ostatnim czasie idea comfort food mówi o tym, że niektóre potrawy potrafią przywoływać wspomnienia z przeszłości i przenosić swym smakiem do czasów błogiego dzieciństwa.

Jak się okazuje, Polacy także mają swoje comfort food, a jednym z nich są łazanki, czyli danie przyrządzane przez wszystkie mamy oraz babcie. Jesteś ciekaw, jaka jest jego historia?

Łazanki to jedno z popularniejszych dań jednogarnkowych, które nie dość, że jest proste w przygotowaniu, to jeszcze bardzo pożywne. Zapewnia długie uczucie sytości i rozpieszcza kubki smakowe, a przy tym nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni.

Z Włoch do Polski

Kuchnia włoska cieszy się niesłabnącym uznaniem na całym świecie. I choć makaron z dodatkiem kapusty oraz grzybów najczęściej pojawia się w kuchni Polaków, według Foodwiki Łazanki najprawdopodobniej (podobnie jak pozostałe rodzaje makaronów) przywędrowały do nas z Włoch na polecenie Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego. Sama nazwa pochodzi natomiast od włoskiego makaronu lasagne.

Klasyka kuchni polskiej

Są takie dania, które za każdym razem smakują równie wyśmienicie. Tymczasem ich wyjątkowy smak kryje się tak naprawdę w ich prostocie i jest zasługą doskonałego połączenia składników, które odnaleźć możemy także w łazankach. Kiedyś serwowano je z dodatkiem szynki, masła, a nawet twarogu. Chcąc uzyskać bardziej wykwintną wersję tej potrawy, dodawano do niej także czerwone wino. Współcześnie jednak danie to spożywa się w połączeniu z kiszoną kapustą, grzybami, mięsem lub kiełbasą. Łazanki często pojawiają się także na stole wigilijnym Polaków i stanowią jedną z dwunastu tradycyjnych potraw, uwielbianych przez większość naszego narodu.

Jak przygotować łazanki?

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

2

Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody i pozostawić na całą noc. Po uprzednim namoczeniu gotować w tej samej wodzie przez około 15-20 minut. Odcedzić, zachowując osobno wywar oraz grzyby. Większe kawałki grzybów pokroić na mniejsze części. Kapustę opłukać, odcisnąć z niej nadmiar wody i grubo posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę i podsmażać ją przez około 5 minut, aż do zarumienienia. Dodać kapustę oraz przyprawy, a następnie smażyć przez około minutę. Dodać namoczone grzyby wraz z wywarem. Całość przykryć i gotować przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i gotować przez około 10 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę i gotować jeszcze przez minutę. Odstawić z ognia i połączyć z makaronem.

Łazanki to danie, którego nie odmówi sobie żaden amator kuchni polskiej. Jeżeli jeszcze nigdy go nie przyrządzałeś, koniecznie wypróbuj nasz przepis!