Wraz z modą na weganizm, coraz częściej sięgamy po roślinne alternatywy odzwierzęcych produktów. Najczęściej spowodowane jest to chęcią urozmaicenia swojej diety, poznaniem nowych smaków, czy przejściu na nową dietę. Takie zamienniki mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a posiłek zyskuje nowe wartości odżywcze.

Jeśli uważasz, że ta dieta nie jest dla Ciebie, a zastąpienie mięsa i porannej jajecznicy to krok nie do przejścia — przedstawiamy Ci wegańskie zamienniki tych popularnych składników, które zdecydowanie urozmaicą Twoją dietę!

Wegańskie zamienniki jajek

Istnieje wiele zamienników jajek, które tak samo świetnie sprawdzą się w czasie pieczenia ciasta czy jako poranne śniadanie. Dobrą alternatywą jest mus jabłkowy, który nie tylko dodaje wilgoci i smaku wypiekom, ale także jest mniej kaloryczny i beztłuszczowy, a tym samym zdrowszy niż tradycyjne jajka! Jeśli lubisz piec pavlovą lub robić omlet, zamiast białek użyj aquafabę — jest to woda, w której gotowana była np. ciecierzyca. Przez podobne właściwości do białek, jesteś w stanie ubić ją na sztywno i przygotować wegańskie odpowiedniki swoich ulubionych potraw. Fanom porannych śniadań z jajkiem polecamy tofu, z którego zrobicie tofucznicę czy wegańską sałatkę “jajeczną”. Tofu, świetnie sprawdzi się w sernikach czy lodach, nadając im kremowej konsystencji. Ostatnim polecanym przez nas zamiennikiem jest skrobia ziemniaczana i kukurydziana, która doskonale wiąże i spulchnia ciasto, nadając masie taką konsystencję jak w trakcie dodanie jajek. Idealnie sprawdzi się w czasie przygotowania naleśników.

Zdrowsza alternatywa dla mięsa

Coraz więcej osób stara się urozmaicić swoją dietę rezygnując z częstego spożywania mięsa. W sklepach możemy znaleźć wiele alternatyw dla burgerów, kiełbasek czy wędlin. Zazwyczaj są one na bazie roślin strączkowych, warzyw, zbóż czy tofu. W porównaniu z mięsem, wybór roślinnych zamienników oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Roślinna wersja hamburgerów jest na przykład wolna od cholesterolu i zwykle zawiera mniej kalorii i mniej tłuszczu niż podobne hamburgery wykonane z mięsa. Zamiast drobiowej szynki, w sklepie znajdziecie wędliny sojowe, które smakiem i wyglądem nie odbiegają od tych mięsnych. Boczniak — to kolejna zdrowa propozycja. Przy dobrym doprawieniu i przyrządzeniu, grzyb ten sprawdzi się jako flaczki czy schabowy. Polecamy także ciecierzycę, która świetnie zastępuje mięso, nie tylko w konsystencji ale także w dostarczaniu potrzebnych wartości odżywczych. Zawiera więcej białka niż niektóre mięsa, zapewnia dodatkową dawkę żelaza i jest bogata w wapń. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, ciecierzyca syci na długo.

Wegańskie zamienniki mięsa i jajek to idealny pomysł na urozmaicenie swojej diety, oraz poznanie nowych, ciekawych smaków. Roślinne danie, nie tylko są dobrą alternatywą dla tradycyjnych dań, ale także dostarczają nam podobnych wartości odżywczych w zdrowszej wersji, która zazwyczaj pozbawiona jest niezdrowych tłuszczów. Polecamy spróbować przykładowych dań bezmięsnych i samemu ocenić czy dalibyście radę od czasu do czasu zastąpić mięso pysznym wegańskim burgerem!